Roeiers denderden door: Holland Acht verslaat olympisch kampioen

AFP

Eimert Pruis • 08:31, 24-07-2021 / Laatste Update: 23:56, 05-01-2024

De Nederlandse roeiers denderen verder op de Sea Forest Waterway in Tokio. Zo imponeerde de Holland Acht op de Olympische Spelen door in de serie Nieuw-Zeeland en olympisch kampioen Groot-Brittannië voor te blijven.

Door de resultaten van de laatste jaren werd er vooraf niet veel verwacht van de Holland Acht, wat juist op eerdere Spelen een succesnummer bleek. In Rio veroverde de acht brons. De jaren daarna viel de Holland Acht niet op, tot een incidenteel WK (in 2019 werd de titel op 0,55 gemist).

In de andere serie waren Duitsland en de Verenigde Staten wel iets sneller, maar medaillekansen heeft de Holland Acht zeker.

De twee-zonder haalde probleemloos de halve finales. Niki van Sprang en Guillaum Krommenhoek eindigden in hun serie als 2e. Bij de mannen moet de vier-zonder zich via de herkansingen zien te plaatsen voor de finale. In de serie waren Australië en de VS te sterk.

De Nederlandse roeisters doen het ook meer dan goed

De Nederlandse roeisters zijn ook heerlijk bezig op de Olympische Spelen. De vier-zonder plaatste zich met overmacht voor de finale. De roeisters gingen direct aan de leiding en gaven dit niet meer uit handen. De vier-zonder bestaat uit Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn (zusje van de onfortuinlijke Finn Florijn), Ymkje Clevering en Veronique Meester. Zij waren veel sneller dan nummer 2 China. In de andere serie waren wereldkampioen Australië en Ierland nog wel sneller.

De lichte dubbeltwee Marieke Keijser en Ilse Paulis veroverde een plaats in de halve finales. In de 1e serie leidden ze van start tot finish. Dat belooft wat voor de roeifinales!