Kjeld Nuis komt goed weg na harde val en aftocht per brancard: 'Niets zorgwekkends'
Kjeld Nuis wordt behandeld na zijn valpartij, rechts vriendin Joy Beune. © AP

Kjeld Nuis komt goed weg na harde val en aftocht per brancard: 'Niets zorgwekkends'

08:10, 29-01-2024 / Laatste Update: 07:21, 30-01-2024

Kjeld Nuis klapte na de 1000 meter bij de World Cup in Salt Lake City bij het uitrijden hard de boarding in. De sprinter, die vierde werd, gleed uit over een blokje, bleef lang liggen en moest uiteindelijk met een brancard van het ijs worden gehaald. De gevolgen blijken mee te vallen.

Volgens de NOS voelde Nuis zich duizelig en had hij vooral last van zijn nek. Op het ijs kreeg hij een nekbrace om. Zijn vriendin en schaatsster Joy Beune kwam direct poolshoogte nemen. Inmiddels is Nuis ter controle meegenomen naar het ziekenhuis. De KNSB liet al snel weten dat alles op eerste oog 'redelijk oké' ging met hem.

Maandagochtend bleek volgens de omroep dat er bij medische checks in het ziekenhuis "niets zorgwekkends" is geconstateerd. Het zou zelfs niet uitgesloten zijn dat hij volgende week in Quebec gewoon weer in actie komt. Maar maandagavond laat bleek dat de gevolgen van de val toch nog iets te heftig waren. De schaatser besloot om toch af te zien van deelname aan de laatste wereldbeker.

Nuis was het hele weekend al niet fit, maar besloot zondag toch álles te geven op de 1000 meter. Het leverde hem de vierde tijd op, maar in de bocht na de finish ging hij dus hard onderuit.

Tim Prins pakt zilver

Tim Prins pakte een zilveren plak op de 1000 meter. Bij de World Cup was Jordan Stolz slechts acht honderdsten sneller. De 20-jarige Nederlander reed maar drie tienden langzamer dan het nationale record van Nuis en pakte zo de - op dat moment - snelste tijd: 1:06.41. Stolz, die vrijdag nog een wereldrecord reed op de 1000 meter, was maar iets sneller: 1:06.32.

Prins stond na zijn rit ook even stil bij de val van Nuis. "Dit is wel heel vervelend", zei hij bij de NOS. "Ik weet niet wat hij precies heeft en ik moet zeggen dat ik de val niet gezien heb. Maar dit is toch wel een smetje."

Tim Prins / ANP

"De kussens zijn hier best wel goed, maar het zijn wel heel harde kussens", zei oud-schaatser Erben Wennemars bij de NOS over de val van Nuis. "Ze staan schuin, dus als je ertegenaan valt, word je een beetje gelift en word je een beetje teruggegooid op het ijs." Op beelden was ondertussen te zien dat Nuis een nekkraag om had en werd weggereden: "Ik hoop echt dat het allemaal voorzorgsmaatregelen zijn en dat het goed met hem gaat." De analist bevestigde dat een schaatser niet zomaar op het ijs blijft liggen: "Zeker niet."

Nederlands onderonsje

Joep Wennemars en Kai Verbij mochten op de 1000 meter als eerste aan de start verschijnen. Wennemars, zoon van Erben, won het Nederlandse onderonsje in een tijd van 1:07.60. Verbij reed 1:08.83.

Conor McDermott-Mostowy reed in de rit daarna onder de één minuut en zeven seconden en was daarna ook uitzinnig van vreugde. De Amerikaan reed 1:06.91. In de vorige 1000 meter - afgelopen vrijdag - had die tijd de tweede plek opgeleverd.

Jenning de Boo

Iedereen bleek snel op zondag. Jenning de Boo reed tegen Tatsuya Shinhama uit Japan en bleek een fractie langzamer. Shinhama reed de snelste tijd op dat moment: 1:06.72, maar ook De Boo reed nog nét onder de één minuut zeven: 1:06.95.