Nils van der Poels trainingsprogramma misschien toch niet zo slim: Zweed wacht operatie
i

Getty Images

Nils van der Poels trainingsprogramma misschien toch niet zo slim: Zweed wacht operatie

Marcel Roes • 22:31, 29-10-2022 / Laatste Update: 10:22, 12-12-2023

Vorig seizoen schaatste Nils van der Poel iedereen keihard omver. Op de 5.000 en 10.000 meter dan, waarop hij olympisch kampioen werd, maar gelijk pakte hij ook de wereldtitel in het allrounden mee. Daarna stopte de Zweed.

De basis van zijn prestaties legde hij met een waanzinnig trainingsprogramma. Hoe dat in elkaar zat, dat was geen geheim, want hij schreef er een boekje over: "How to skate a 10 km".

De basis is enorm veel duurtraining. Maar dan ook echt extreem veel. De hele dag door langlaufen, marathons lopen, bergen beklimmen, van noord naar zuid Zweden wielrennen. Het zorgde voor een een basis die niet te breken bleek.

Operatie

Maar wie zijn programma wil uitvoeren, moet toch even opletten: Van der Poel heeft een operatie nodig. In gesprek met het AD zegt hij dat zijn heup slijtage heeft door de trainingsarbeid. Een ontsteking beschadigde zijn spiermembraan.

Lezingen

Hoe ging het verder sinds hij zijn schaatsen bij het grof vuil zette? Van der Poel geeft onder meer lezingen. Daar stort hij zich net zo gretig op als eerst op het schaatsen: hij wil er 100 per jaar geven. Minstens.

3 weken geleden gaf Van der Poel een lezing op Papendal, met als titel How to beat the Dutch. "Dat was grappig, toch? Ik hou van die titel", zegt hij.

Personality

Daarnaast deed hij mee aan het Zweedse televisieprogramma Kampioen van de kampioenen.

"Met oud-topsporters op obstakelbanen. Ik keek als kind al, dus ik dacht: dat is leuk. Het was ook leuk om anderen te ontmoeten, om te leren van andere werelden waarin ze op topniveau werken. Maar ik dacht uiteindelijk wel: laten we dit nooit, nooit weer doen. Ik was het zo beu. Je wordt meer en meer personality. Dat wil ik niet."