Opvallende nieuwe schaatsster (19) meldt zich in Thialf: 'Daar zijn wat filmpjes van gemaakt'
Lois Libregts gaat proberen op de langebaan door te breken en op de sprintnummers NK's, EK's en WK's te halen. Zien we haar in de toekomst op de teamsprint? ©ANP/Instagram, beeldbewerking Sportnieuws.nl.

Opvallende nieuwe schaatsster (19) meldt zich in Thialf: 'Daar zijn wat filmpjes van gemaakt'

09:34, 04-07-2024 / Laatste Update: 10:51, 04-07-2024

De schaatswereld krijgt er komend seizoen een bijzonder persoon bij. De pas 19-jarige Lois Libregts gaat zich proberen te meten met de Nederlandse toppers. En dat terwijl ze helemaal geen ervaring heeft.

Niet op de langebaan in ieder geval. Libregts is wél al goed op het ijs, maar dan als kunstschaatsster. Ze werd op die discipline al eens vierde op een NK bij de junioren. Maar nu heeft ze een nieuwe uitdaging gevonden: ze wil kijken wat ze op de langebaan kan presteren.

'Het zag er goed uit'

“Toen wij in Thialf trainden, zagen we de langebaanschaatsers om ons heen rondjes rijden en dat zag er interessant uit. Met mijn kunstschaatsen probeerde ik dat na te doen. Daar zijn wat filmpjes van gemaakt en ik kreeg van meerdere rijders te horen dat het er goed uit zag. En toen begon het balletje te rollen…”, zegt Libregts tegen schaatsen.nl.

'Dan wil ik daarvoor gaan'

Ze gaat komende winter zowel het kunstschaatsen vasthouden als de langebaan uitproberen. Om te kijken wat ze leuk vindt. "Ik pak nu snel de tips op en het ziet er goed uit. Als ik zou horen dat ik veel potentie heb voor de langebaan en met hard werken de top zou kunnen bereiken, wil ik daarvoor gaan."

'Lijkt me heel gaaf'

Uiteindelijk wil ze het de sprinters als Femke Kok en Jutta Leerdam moeilijk maken. "Dan hoop ik door te stromen naar de NK’s en mee te doen aan EK’s en WK’s op de sprintnummers. Het zou me heel gaaf lijken als kunstrijdster een goede langebaanschaatsster te worden. Misschien is het te hoog gegrepen.”