Suzanne Schulting moest huilen door nieuwe bondscoach: ‘Het werd saai, ik verveelde me’

26 september 2022

ANP

12 jaar lang was Jeroen Otter de grote man achter het Nederlandse shorttrack. Met de Amsterdammer als bondscoach werd Nederland een groot, succesvol en, in de persoon van Suzanne Schulting, zelfs dominant shorttrackland. Maar Otter heeft nu een sabbatical year. Dat leidt tot problemen.


De nieuwe bondscoach is Niels Kerstholt. Ook geen kleine jongen: hij werd 2 keer 2e op de EK en was liefst 6 keer Nederlands kampioen. Zijn stijl van coachen, en persoonlijkheid, bevallen de toppers Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt nog niet zo.

"Het is wennen, zoeken", zei de 25-jarige Schulting maandag tijdens een persdag van de shorttrackers tegen onder meer Friesch Dagblad.

"Bij Jeroen gooide ik alles eruit. Hij was meer dan alleen mijn trainer, een soort klankbord en bovendien heel gestructureerd. Niels is echt een coach en wat chaotischer."

Huilen op het ijs
Kennelijk miste Schulting wat losheid en lol op en rondom de schaatsbaan. Ze stond huilend op het ijs. "Er zat geen verrassing in. Het werd saai, ik verveelde me. Ik heb behoefte aan mijn eigen tijd en mijn eigen momenten. Krijg ik die niet, dan ben ik er klaar mee. Het topsportleven is mooi, maar als het monotoon wordt, wordt het saai."

De twijfels overheersen nu bij de olympisch kampioene. "Ik moet dat vertrouwen halen uit de wedstrijden. Krijgt Niels mij straks fit voor de belangrijke wedstrijden in het tweede gedeelte van het seizoen, wanneer het WK, EK en wereldbekerfinale op het programma staan? Dat is nu nog afwachten."

Het had niet gehoeven
Knegt is iets positiever. "Als je 12 jaar lang hetzelfde hebt gedaan, is het ook wel eens goed wat anders te doen", aldus de voormalig wereldkampioen. "Een nieuwe coach geeft een nieuwe prikkel. Hij kan me wel verder helpen."

Toch heeft ook hij een kanttekening. "Een trainerswissel had voor mij niet per se gehoeven, maar je zag ook wel dat Otter bijna door z'n hoeven zakte."

Bijzonder
Beide blikvangers hadden graag hun mening gegeven over wie Otter moest opvolgen. Da's niet gebeurd. "Het was wel bijzonder ja, dat ze ons niets vroegen. De KNSB zei dat dit de beste opvolger is", zegt Knegt.

Klinkt niet heel gezellig en warm dus allemaal!