NK shorttrack: Velzeboer en Van 't Wout de baas, kwade taal van Sjinkie Knegt
i

Pro Shots

NK shorttrack: Velzeboer en Van 't Wout de baas, kwade taal van Sjinkie Knegt

Trevor Wagener • 19:22, 01-01-2023 / Laatste Update: 01:38, 08-01-2024

Het NK shorttrack in Heerenveen is begonnen en 'we' zijn gelijk los: Xandra Velzeboer en Jens van 't Wout lieten gelijk op alle afstanden (500, 1000 en 1500 meter) zien de baas te zijn. Zij lieten zich zien met overwinningen, terwijl Sjinkie Knegt opzien baarde met enkele boze uitspraken.

Knegt (foto) kreeg in de halve finale van de 1.000 meter een penalty voor 2 inhaalacties en dat leverde hem een diskwalificatie op. Daar was hij het niet mee eens. Na afloop zei hij bij de NOS 'niks met het NK te hebben'. Ook ergerde hij zich aan de willekeur van de scheidsrechters.

Velzeboer won op haar beurt álles in stijl én met afstand. Op de 500 en 1.000 meter hield ze Selma Poutsma en haar zus Michelle Velzeboer achter zich. Op de 1.500 meter pakte Angel Daleman zilver, en Poutsma brons.

Van 't Wout-Bro's

Bij de mannen van Jens van 't Wout de aller-allerbeste. Hij reed in alle finales op superieure wijze naar het goud. Zijn overwinningsdag begon op de 1.000 meter, waar hij zijn broer Melle voorbleef in de strijd om de Nederlandse titel. Itzhak de Laat pakte het brons.

De broers Van 't Wout stonden ook op de 500 meter op het podium. Jens van 't Wout pakte opnieuw de titel, maar Melle moest deze keer genoegen nemen met brons. Daan Kos greep het zilver.

Knullige Knegt

Ook in de finale van de 1.500 meter schaatste Van 't Wout onaantastbaar naar het goud. Achter hem pakte De Laat het zilver, het brons ging naar Friso Emons. Voor Knegt eindigde een frustrerend NK met de 4e plaats en onzekerheid over deelname aan de EK.

Van 't Wout had na de World Cup in Almaty al een EK-ticket voor de 1.000 meter op zak en is door zijn nationale titels ook zeker van een startplek op de 500 en 1.500 meter.

Afwezige toppers

Suzanne Schulting is er in Heerenveen niet bij. Ze heeft last van een lichte liesblessure en wil met het oog op de EK geen risico nemen. Ook Yara van Kerkhof ontbreekt. Zij heeft last van een virusinfectie.

Zie ook: Sjinkie Knegt verlaat na 18 jaar zijn partner en scoort dit model als nieuwe vriendin