Medvedev jaagt in Rotterdam op nummer 2-positie van Rafael Nadal: 'Ik hoop dat wij aan de top blijven'
i

AP

Medvedev jaagt in Rotterdam op nummer 2-positie van Rafael Nadal: 'Ik hoop dat wij aan de top blijven'

Martijn Baars • 13:12, 02-03-2021 / Laatste Update: 09:13, 05-01-2024

Daniil Medvedev vervolgt nog geen anderhalve week na het verliezen van de finale van de Australian Open zijn jacht op Rafael Nadal. De naar eigen zeggen “fitte” Rus, deze week als 1e geplaatst op het ABN AMRO World Tennis Tournament, kan de Spanjaard aflossen als de mondiale nummer 2 en kan ook dichter naar leider Novak Djokovic toe kruipen.

De statistieken van Medvedev (25) van de afgelopen maanden zijn indrukwekkend en op basis daarvan is de nummer 3 van de wereld de favoriet om zijn naam zondag op de winnaarsring van Ahoy te laten bijschrijven. Hij won de 2 laatste grote indoortoernooien, het masterstoernooi van Parijs en de ATP Finals, en had tot de finale in Melbourne 20 duels op een rij gewonnen.

'Geweldige cijfers'

"Het zijn geweldige cijfers, maar het is moeilijk er 1 ding uit te lichten waar het aan ligt”, aldus Medvedev. "Het is een kwestie van vertrouwen, waardoor je op moeilijke momenten weet wat je moet doen en ‘winners’ kunt produceren of de bal in het spel kunt houden. Ook het harde werken heeft effect."

'2 trainingen op 1 dag'

Na de kansloze nederlaag op de Australian Open en de lange trip naar Melbourne is Medvedev er 'weer klaar voor'. “Ik heb een paar dagen rust genomen, na een reis van 30 uur en bijbehorende jetlag. Ik heb lekker gerelaxt en wat dingen thuis geregeld. Na 2 fysieke trainingen op 1 dag ben ik naar Rotterdam gekomen."

Russische nummer 1

Medvedev kan na een goede zomer de 1e Russische nummer 1 van de wereld worden sinds Marat Safin in 2000. De sport leeft op in zijn land, merkt ook Medvedev. "Het is geweldig, de populariteit van tennis groeit enorm”, aldus de stoïcijnse Rus, die samen met landgenoot Andrey Rublev in de top 10 staat. "Ik hoop dat wij aan de top blijven en we het nog populairder kunnen maken. Iedereen in Rusland volgt het en plaatst massaal foto’s dat ze aan het tennissen zijn."

16 jaar

Mocht Medvedev dit jaar in Ahoy de finale halen, dan wordt hij de 1e speler buiten de Big Four - Djokovic/Nadal/Federer/Murray - sinds 2005 die in de top 2 staat. 16 jaar geleden was Lleyton Hewitt de laatste die dat lukte.