Adam Yates wint 1e etappe Tour de France na sprint à deux met tweelingbroer Simon
i

Getty Images

Adam Yates wint 1e etappe Tour de France na sprint à deux met tweelingbroer Simon

Matthijs Nijhuis • 19:21, 01-07-2023 / Laatste Update: 18:10, 11-12-2023

Adam Yates heeft de 1e etappe van de Tour de France gewonnen. Het openingsparcours slingerde door het heuvelachtige Baskenland en was een pittige eerste rit voor de rijders. Na een eindsprint met tweelingbroer Simon ging Adam er uiteindelijk met de winst vandoor. De Amerikaan Neilson Powless kan als eerste met de bergtrui zwaaien.

Lees ook: Tour de France 2023: dit zijn de favorieten voor geel, groen en de bergtrui

Na zo'n 50 kilometer braken Valentin Ferron, Simon Guglielmi, Lilian Calmejane, Jonas Gregaard en Pascal Eenkhoorn met het peloton. Deze kopgroep heeft lange tijd voorop gereden. Gregaard zette de 1e klim op zijn naam, maar de Nederlander was bij de 2e top als 1e boven. Tijdens de tussensprint was Eenkhoorn ook wéér de snelste.

Tandje erbij

Gregaard en Guglielmi werden langzaam zoek gereden door de andere koplopers. Met nog 72 kilometer te gaan voegden ze zich met moeite weer bij de kopgroep, die nog 35 seconden voor het peloton reed. Die voorsprong was verdwenen met nog 50 kilometer te gaan. Pascal Eenkhoorn reed op dat moment nog virtueel in de bergtrui.

3 keer klimmen

De laatste 45 kilometers stonden in het teken van 3 klimmetjes. Nederlandse favoriet Mathieu van der Poel zat er goed bij. Op de voorlaatste klim, de Alto del Vivero, kwam Neilson Powless als eerste boven. De Amerikaan mag morgen in de 2e etappe de bolletjestrui dragen als leider in het bergklassement. In de afdaling gingen Enric Mas en Richard Carapaz onderuit. Laatstgenoemde stapte met moeite weer op de fiets, Mas is de eerste uitvaller van de Tour.

Laatste kilometers

In de slotfase pakten tweeling Adam én Simon Yates samen de leiding. De 2 Britten soleerden prachtig richting de finish, gevolgd door team Jumbo-Visma met Wout van Aert aan top. Favorieten Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard volgen. De gebroeders Yates vechten het samen uit tot de finishlijn, maar het is Adam die de 1e etappe op zijn naam zet. Pogačar zet een tandje bij en komt als 3e over de streep.