Ben O'Connor soleert in natte bergrit door de Alpen naar Tour de France-dagzege

Marcel Roes • 19:40, 04-07-2021 / Laatste Update: 07:26, 05-01-2024

Ben O'Connor heeft de 9e etappe van de Tour de France gewonnen. En dat kreeg de Australiër niet cadeau: in de zware bergrit ging hij een machtige solo aan. Er was zelfs een kans dat hij de gele trui zou afpakken van Tadej Pogačar! Zo ver kwam het niet. De Sloveen mag maandag tijdens de rustdag zijn truitje blijven bewonderen.

De Tour de France noemt zichzelf 'La plus grande course cycliste au monde', de grootste wielerwedstrijd ter wereld. En daar is geen woord van gelogen. Groots was dan ook de bergetappe die zondag op het menu stond. Het was nat, het was chaos, het was geweldig. Als we dan toch 1 minpuntje moeten noemen, dan was het dat geletruidrager Tadej Pogačar geen moment bedreigd werd.

Hondenweer

Al vanaf de eerste pedaalslag was het hondenweer in de Alpen. Mensen langs de kant hadden paraplu's, veel renners moesten een extra jasje aantrekken. Er ontstond een kopgroep van een man of 40,met Bauke Mollema, Wout Poels, Nairo Quintana en Michael Woods.

Quintana

Quintana is 31 jaar en zijn piekjaren liggen achter hem, maar wat voor pieken: de Colombiaan won de Giro, de Vuelta en stond meerdere keren op het Tour-podium. Hij was in die kopgroep de grote gangmaker en ging er een paar keer solo vandoor. Hij pakte genoeg bergpuntjes om virtueel de bollentrui over te nemen van Wout Poels.

🇨🇴 Downhill show by @HiguitSergio! 🤩

🇨🇴 Sergio Higuita fait le show dans la descente du Cormet de Roselend ! 🤩#TDF2021 pic.twitter.com/e7rsuCB7he

— Tour de France™ (@LeTour) July 4, 2021

Slotfase

In een bergrit is het een komen en gaan van kopgroepjes en achtervolgers. Ook ditmaal: Quintana kreeg telkens weer andere mannen om zich heen. Met nog 24 kilometer tot de streep was er een trio aan kop: Ben O'Connor, Quintana en Sergio Higuita. De groep-Pogacar reed daar een kleine 9 minuten achter! O'Connor had virtueel geel in handen, maar dat vond Pogacar niet oké, waarna de marge kleiner werd. En dan moest de slotklim naar Tignes nog aanvangen...!

🇨🇴 @NairoQuinCo has been dropped by 🇨🇴 @HiguitSergio and 🇦🇺 @ben_oconnor95!

🇨🇴 @NairoQuinCo cale dans la Montée de Tignes. 🇨🇴 @HiguitSergio et 🇦🇺 @ben_oconnor95 continuent tous les deux. #TDF2021 pic.twitter.com/nRTqjDaF5W

— Tour de France™ (@LeTour) July 4, 2021

Ben O'Connor

O'Connor bleek niet ontmoedigd te worden door de inspanningen van Pogacars team. Geen geel, dan maar de ritwinst! Hij liet Quintana en Higuita achter zich en begon aan een machtige solo. Met nog 14 km te gaan had hij al 1 minuut te pakken op Higuita. De 25-jarige renner uit Perth van AG2R Citroën Team werd in de Giro van 2020 de nummer 20, dus een onbekende is-ie zeker niet.

🔥 🇦🇺 @ben_oconnor95 is on fire! He won't take the Yellow Jersey, but he is maybe going to claim an amazing stage win!

🔥 🇦🇺 @ben_oconnor95 est en feu ! Il ne prendra pas le Maillot Jaune, mais il est peut-être en train de s'envoler vers la victoire d'étape !#TDF2021 pic.twitter.com/76Za5LUq0k

— Tour de France™ (@LeTour) July 4, 2021

Top

O'Connor was zoals dat dan heet ontketend. Handklappend passeerde hij de meet, waar hij ook nog 10 bonificatieseconden oppikte. In de groep met favorieten zaten nog Carapaz, Pogacar, Gaudu, Kelderman, Vingegaard, Uran, Mas en Loetsenko. Uiteindelijk zou 'Poggie' nog 29 seconden pakken op Carapaz, en nog meer op de rest.

🏆 🇦🇺 @ben_oconnor95 wins in Tignes!

🏆 🇦🇺 @ben_oconnor95 s’impose à Tignes ! Quel numéro !#TDF2021 pic.twitter.com/YXXdI6Xqfk

— Tour de France™ (@LeTour) July 4, 2021