Bilbao schenkt overleden ploeggenoot het mooiste eerbetoon met etappewinst in de Tour
i

Getty Images

Bilbao schenkt overleden ploeggenoot het mooiste eerbetoon met etappewinst in de Tour

Yvo van Dorst • 19:15, 11-07-2023 / Laatste Update: 04:01, 12-12-2023

Pello Bilbao van Bahrain-Victorious heeft etappe 10 van de Tour de France gewonnen. De Spanjaard maakte het in een spannende finale ijzersterk af en won de sprint van een groepje van 6. Bilbao verloor onlangs zijn ploeggenoot en beste vriend Gino Mäder (26) na een val in de Ronde van Zwitserland.

Chaos in het begin

In de 1e kilometers van de zware 10e etappe was het flink chaos in het peloton. Klassementsmannen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar probeerden zelfs in de ontsnapping te komen, maar dat lukte niet. Wout van Aert kwam nog op achterstand van het peloton, maar kwam uiteindelijk ook terug. Een groepje renners trok ten strijde in de ontsnapping.

LEES OOK: 🎥 | Wat je niet op tv kon zien: Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar samen vroeg in de kopgroep

Spannend slot

De Let Krists Neilands leek uiteindelijk de sterkste. Hij ging er op een gegeven moment alleen vandoor en werd achterna gezeten door een groepje met onder anderen Ben O'Connor en Bilbao. De spanning bleef tot het eind, Neilands werd pas op 3 kilometer van de streep teruggepakt. Uiteindelijk bleek Bilbao de beste na een loodzware etappe. Hij pakte de winst in etappe 10, nadat de Tour begon in de stad die ook zijn achternaam draagt.

Algemeen klassement

Het peloton liet de kopgroep uiteindelijk hun gang gaan en de klassementsmannen kwamen er dan ook niet meer aan te pas. Vingegaard blijft zodoende in het geel en Tadej Pogacar blijft zijn naaste achtervolger. Het gat tussen de 2 kemphanen is nog steeds 17 seconden.