Briljante Wout Poels wint loodzware 15e etappe Tour de France na 'Battle of the Wouts'
i

Getty Images

Briljante Wout Poels wint loodzware 15e etappe Tour de France na 'Battle of the Wouts'

Noah Hoogenboezem • 20:26, 16-07-2023 / Laatste Update: 05:49, 12-12-2023

Wout Poels heeft zondag op een geweldige manier de 15e etappe van de Tour de France gewonnen. In een loodzware bergetappe was de renner van Bahrain Victorious de sterkste van een kopgroep van 35 renners. Poels won de 'Battle of the Wouts' van Wout van Aert en kwam solo over de streep. Jonas Vingegaard verloor geen tijd op Tadej Pogacar en houdt de gele trui.

Voor Poels is het zijn 1e etappezege ooit in de Tour de France. Hij is de oudste Nederlandse etappewinnaar ooit. Poels doet voor de 10e keer mee in Frankrijk. In 2011 won hij wel al een keer zware etappe in de Ronde van Spanje. Poels zorgde met zijn overwinning voor de 1e Nederlandse zege in de Tour van dit jaar.

Grote kopgroep

In de zware etappe duurde het even voordat er een kopgroep wegreed van het peloton. Na ruim een uur lukte het een groep van meer dan 35 renners dan eindelijk om weg te blijven, maar dat was ook te danken aan een zware valpartij in het peloton door een toeschouwer. In de kopgroep zaten onder meer Poels, Van Aert en Mathieu van der Poel.

Sterke Poels

Op iets minder dan 50 kilometer van de streep was er nog maar een kleine groep koplopers over. Poels, Van Aert, Soler en Krists Neilands reden weg van hun medevluchters en werden niet meer teruggepakt. Behalve Neilands dan, want hij ging onderuit in de afdaling van de 3e klim van de dag toen hij een bidon wilde aanpakken.

'Battle of the Wouts'

Met het peloton op een achterstand van meer dan 7 minuten was het duidelijk dat Poels, Soler en Van Aert om de etappe gingen strijden. Soler moest op de voorlaatste klim al snel lossen, waarna er een gevecht tussen de Wouten ontstond. Poels trok keihard door op de klim en Van Aert moest hem al snel laten gaan.

Poels niet meer te stoppen

Poels begon solo aan de slotklim van 7 kilometer en was niet meer te stoppen. De Nederlander reed steeds verder weg van Van Aert en kwam met zijn armen in de lucht over de streep. Van Aert werd 2e op meer dan 2 minuten.

Geen titanengevecht

Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar deden het zondag een keertje rustig aan, maar toch kon geen enkele klassementsrenner de 2 volgen. Pas in de laatste kilometer deed Pogacar een aanval, maar de Deen was scherp. Ze kwamen samen over de finish en dus gaat Vingegaard de rustdag in met 10 seconden voorsprong op de Sloveen.