Col de kansloos: Tadej Pogacar verliest bijna 6 minuten op Jonas Vingegaard op monsterklim
i

Getty Images

Col de kansloos: Tadej Pogacar verliest bijna 6 minuten op Jonas Vingegaard op monsterklim

Noah Hoogenboezem • 19:28, 19-07-2023 / Laatste Update: 07:31, 12-12-2023

Jonas Vingegaard is na de 17e etappe bijna zeker van de eindzege in de Tour de France na een kansloze middag voor Tadej Pogacar op de Col de la Loze. De Sloveen moest Vingegaard al op 14 kilometer voor de finish laten gaan en verloor uiteindelijk bijna 6 minuten op zijn grote concurrent. Felix Gall won de etappe.

Waar iedereen verwachtte dat Pogacar ging proberen om wat tijd terug te pakken na zijn nederlaag van dinsdag, kon hij het tempo al heel snel niet meer bijhouden. De Sloveen had een verschrikkelijke inzinking en zag Vingegaard snel uit het zicht verdwijnen. De Deen ging vol voor de etappewinst, maar dat lukte niet. Felix Gall was de beste uit de kopgroep en won.

Valpartij Pogacar

De dag begon voor Pogacar net zoals die uiteindelijk een paar eindigde: heel slecht. De Sloveen ging namelijk in het begin van de etappe onderuit. Hij hield er geen zware blessure aan over, maar reed wel de rest van de dag rond met een bebloede knie.

Grote kopgroep

Even na de val van Pogacar ontstond er een grote kopgroep van ruim 30 renners. Daar zaten ook de nummers 7 tot en met 11 van het algemeen klassement bij met Pello Bilbao, Simon Yates, David Gaudu, Gall en Guillaume Martin. Ze hadden 3 minuten voorsprong op het peloton aan het begin van de slotklim.

Pogacar zakt door het ijs

De slotklim was de loodzware Col de la Loze. Een klim van bijna 30 kilometer en vooral de laatste 5 daarvan zijn loodzwaar. Voordat het peloton aan die laatste paar kilometer begonnen was, kon Pogacar het tempo al niet meer volgen. Vingegaard keek verbaasd om zich heen, maar zijn grote concurrent was toch echt verdwenen.

Vingegaard heeft last van motor

De Deen van Jumbo-Visma moest daarna nog op jacht naar de koplopers, maar dat gat bleek te groot. Mede doordat Vingegaard even stilstond doordat er een motor vlak voor zijn neus stilviel. Gall kwam als 1e boven op de top van de Col de la Loze met ongeveer 20 seconden voorsprong op Simon Yates.

Gall wint

In de afdaling hield Gall die voorsprong vast en hij kwam als 1e over de streep op het vliegveld van Couchevel. Yates kwam nog heel dichtbij, maar moest genoegen nemen met de 2e plaats. Vingegaard eindigde op bijna 2 minuten als 4e. Pogacar verloor minuten op zijn grote concurrent en heeft in het algemeen klassement een achterstand van 7 minuten en 35 seconden op Vingegaard.