Dag 4 van Tour de France: sprintetappe met eindstreep op autocircuit
i

Getty Images

Dag 4 van Tour de France: sprintetappe met eindstreep op autocircuit

Matthijs Nijhuis • 10:46, 04-07-2023 / Laatste Update: 20:52, 11-12-2023

Dag 4 van La Grande Boucle staat dinsdag op het programma. De sprinters mogen eindelijk hun handjes dichtknijpen, voor vandaag geen zware heuveletappe. Het parcours is vlak, dus reken op hard trappen en hoge snelheden. Als kers op de taart eindigen we vandaag op het auto- en motorcircuit van Nogaro. Daar ligt de gemiddelde snelheid normaal weliswaar een stukje hoger, maar dat mag de pret niet drukken.

Na 2 dagen klimmen en klauteren in het Baskenland en een halve sprintetappe met stiekem nog steeds veel hoogtemeters op maandag is het nu eindelijk tijd voor een route die waterpas ligt. Voor bolletjestrui-drager Neilson Powless wordt het dus een rustig dagje, want tot de Côte de Dému op 27 kilometer van het einde zijn er geen bergpunten te verdienen. Als Powless dus 'gewoon' de finish haalt, mag hij ongeacht de uitslag op die klim weer een nieuwe bolletjestrui ophalen.

Tekst gaat verder onder foto

Tussensprint

Het meest noemenswaardige in de 4e Touretappe is een tussensprint na 93,6 kilometer. Reken op een kopgroep van 3 of 4 man met vooral renners uit kleinere of Franse ploegen. Het peloton zal ze niet te veel vooruit laten rijden om de boel zo goed mogelijk controleren.

Racebaan

Als de kopgroep weer is ingehaald, is het tijd voor de 2e massasprint in deze Tour. Na zo'n 180 kilometer rijden de renners het circuit Paul Armagnac op. Normaal rijden hier nog wel eens Formule 4 bolides rond, nu is het aan de Tourfietsen om zich te bewijzen. In de laatste 800 meter loopt de weg vals plat omhoog en zijn er geen bochten. De sprinters zullen het hier moeten laten zien, want woensdag en donderdag schiet de Tour de France weer hoog de bergen in.