Dit is de 19e etappe van de Tour de France: vlakke rit met waaieralarm
i

ANP

Dit is de 19e etappe van de Tour de France: vlakke rit met waaieralarm

Marcel Roes • 11:30, 22-07-2022 / Laatste Update: 03:58, 12-12-2023

Vrijdag 22 juli 2022 staat de 19e etappe van de Tour de France op het menu. Parijs komt in zicht, maar er moet nog flink worden getrapt. Rit 19 telt 188 kilometer en voert van Castelnau-Magnoac naar Cahors. Het is een vlakke rit waarin de wind een rol kan gaan spelen.

Tadej Pogacar, de Tour-winnaar van 2020 en 2021, heeft nadat hij donderdag weer tijd verloor op Jonas Vingegaard de strijdbijl begraven. Althans, dat zegt hij. Maar als vrijdag het peloton door de wind opbreekt in waaiers, dan gaat de Sloveen natuurlijk niet kalmpjes in de achterste waaiers hangen.

Waaiers

De renners vertrekken om 13.05 uur en rijden vervolgens vrijwel de hele dag naar het noorden, waar rond 17.15 uur de finish wordt verwacht. De wind komt uit het westen, dus in de zij, en er zijn voldoende open vlaktes om het peloton uit elkaar te waaieren.

Jakobsen en Groenewegen

De ploeg van Fabio Jakobsen, Quick Step-Alpha Vinyl, kan wel omgaan met waaierspektakel en Dylan Groenewegen lijkt in een uitstekende vorm te steken. Volop kans dat er weer een Nederlander juichend over de streep komt!

Er liggen in de finale 2 klimmetjes van de 4e categorie. Da's geen probleem voor de sprinters en hun ploegen. Wel maken avonturiers zo diep in de 3e Tour-week meer kans om ruimte te krijgen.

LEES OOK: Parijs blijft altijd ver: dit zijn ALLE uitvallers in de Tour de France tot nu toe