Dylan Groenewegen wint 5 jaar later niet in Parijs: ‘Heel goed gedaan, maar kwamen om te winnen’
i

Getty Images

Dylan Groenewegen wint 5 jaar later niet in Parijs: ‘Heel goed gedaan, maar kwamen om te winnen’

Eimert Pruis • 22:36, 24-07-2022 / Laatste Update: 10:04, 12-12-2023

Dylan Groenewegen had bijna zijn 2e sprintzege op Champs-Élysées te pakken, maar een herhaling van het kunststukje in 2017 zat er niet in: net als in 2019 werd hij in de slotetappe 2e. "We hebben het heel goed gedaan vandaag, maar kwamen om te winnen."

Voor Groenewegen was de druk er na zijn etappezege op Deens grondgebied er al af. Met ook Michael Matthews als ritwinnaar draaide het voor BikeExchange uit op een succesvolle Tour. "We kwamen voor 1 etappezege, het zijn er nu 2. Daar kunnen we heel tevreden mee zijn. Vandaag kwamen we ook om te winnen en dat is niet gelukt, daar balen we van. Maar al met al is het een mooie Tour."

Sprint aantrekken

De Amsterdammer beschikte over misschien wel de beste lead-out van alle sprinters. In de laatste rechte lijn moest hij echter zelf de sprint aantrekken. "Ik had verwacht dat die renner van Trek-Segafredo langer door zou gaan, maar dat was niet het geval. Ik moest iets vroeger aangaan en dat is jammer. Nu is er iemand sterker dan toen ik vijf jaar geleden won. Jasper Philipsen heeft de Tour goed overleefd, ik ook, maar ik moest iets te vroeg gaan."

'Van hieruit verder bouwen'

Al met al kan Groenewegen terugkijken op een goede Tour. In een half jaar tijd heeft hij een complete sprinttrein tot zijn beschikking gekregen. "Als je ziet waar we in 6 maanden staan en zo'n goede lead-out kunnen uitvoeren op de Champs-Élysées, dan kunnen we van hieruit verder bouwen. We hadden misschien wel de beste lead-out van allemaal, alleen was Philipsen sneller. Dan hangt het van details af."