Etappe 15 Tour de France: loodzware dag in de bergen moet voor vuurwerk gaan zorgen
i

Getty Images

Etappe 15 Tour de France: loodzware dag in de bergen moet voor vuurwerk gaan zorgen

Noah Hoogenboezem • 14:46, 16-07-2023 / Laatste Update: 01:14, 12-12-2023

Voordat de renners in de Tour de France maandag van hun rust mogen gaan genieten, mogen ze op zondag nog even flink aan de bak. In de 15e etappe is het geen moment vlak en de finish ligt bergop. Alles wijst dus op een nieuw gevecht tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar.

De etappe is 179 kilometer lang en is nog zwaarder dan de rit van zaterdag. Toen waren er 4000 hoogtemeters, nu zijn dat er nog 500 meter meer. Om 13.20 uur wordt er gestart in Les Gets en onderweg komen de renners 3 beklimmingen tegen van de 1e categorie.

Slotklim

Op de laatste van die 3 ligt de finish. Na een slotklim van 7 kilometer met een stijgingspercentage van gemiddeld 7,7% finishen de renners in Saint-Gervais Mont-Blanc. De renners komen waarschijnlijk tussen 18.00 en 18.36 uur over de streep.

Bardet

In 2016 eindigde een Touretappe voor het laatst in Saint-Gervais Mont-Blanc. Toen won de Fransman Romain Bardet. Hij zal deze keer niet gaan winnen, want hij moest na een valpartij op zaterdag opgeven.

Favorieten

Uiteraard zijn de 2 grote favorieten zondag weer Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar. In het algemeen klassement staat de Deen 10 seconden voor op zijn rivaal. Hoewel zij duidelijk de beste klimmers zijn, kunnen ze toch verslagen worden.

Zaterdag keken de 2 te veel naar elkaar en daardoor pakte Carlos Rodríguez, de Spaanse nummer 3 van het klassement, de etappezege. Aangezien het een zware dag is, kan een sterke kopgroep er ook zomaar met de winst vandoor gaan.

Profiel etappe 15