Etappe 7 Tour de France: kans voor de sprinters na spektakel in Pyreneeën
i

Getty Images

Etappe 7 Tour de France: kans voor de sprinters na spektakel in Pyreneeën

Bart van der Wijst • 09:19, 07-07-2023 / Laatste Update: 09:36, 12-12-2023

Het is tijd voor geletruidrager Jonas Vingegaard en naaste concurrent Tadej Pogacar om de benen te sparen. Althans, in hoeverre dat kan in de Tour de France. Vandaag (vrijdag 7 juli) staat de 7e etappe op het programma. Dat lijkt er eentje voor de sprinters.

Na het beklimmen van de Pyreneeën is het nu tijd voor een vlakke rit van 169,9 kilometer vanuit Mont-de-Marsan. De finishlijn ligt voor de 57e keer in de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk in Bordeaux.

Etappe 7 Tour de France

Vergeleken met de afgelopen dagen is het behoorlijk vlak. Na 131 kilometer is er alleen een klim van de 4e categorie, de Côte de Béguey (1,2 km à 4,4%). Dat is ook lekker voor Fabio Jakobsen. De sprinter van Soudal-Quick Step kwam met hangen en wurgen de afgelopen bergetappes door na een valpartij in rit 4. Of hij tot de kanshebbers behoort voor etappe 7 is nog afwachten.

Fysiek en mentaal had Jakobsen, die 5 minuten voor de limiet binnenkwam donderdag, het zwaar: "Maar ik weet van mezelf dat ik niet ga opgeven. Die afspraak heb ik al jaren geleden met mezelf gemaakt. Ik zal altijd blijven strijden", aldus de sprinter.

Meedoen om de overwinning is dus twijfelachtig. "Maar ik ga nu geen 'nee' zeggen. Ik laat de wonden weer verzorgen door de dokter. Het is nu herstellen en hopelijk goed slapen vannacht."

Profiel etappe 7 Tour de France