Etappe 9 Tour de France: explosief gevecht verwacht tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar op een vulkaan
i

Pro Shots

Etappe 9 Tour de France: explosief gevecht verwacht tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar op een vulkaan

Noah Hoogenboezem • 11:31, 09-07-2023 / Laatste Update: 08:34, 12-12-2023

Na 2 dagen voor de sprinters gaat de Tour de France zondag weer de bergen in. Geletruidrager Jonas Vingegaard en zijn grote uitdager Tadej Pogacar kunnen zich dus klaar gaan maken voor een nieuw gevecht. Check hier de route van etappe 9 in de Tour de France.

Na de 1e bergetappes in de Pyreneeën rijdt de Tour nu naar het Centraal Massief. Daar kunnen we dus weer een nieuw gevecht gaan verwachten tussen topfavorieten Vingegaard en Pogacar. Na 182,4 kilometer ligt de streep bovenop de Puy de Dôme.

Etappe 9 Tour de France

De etappe begint rustig, want in de eerste 170 kilomter zijn er alleen maar 3 kleine heuveltjes waar de renners overheen moeten. De renners krijgen het daarna nog even zwaar te verduren voordat ze maandag een dagje mogen gaan rusten, want de slotklim is ruim 13 kilometer lang en heeft een stijgingpercentage van gemiddeld 7,7%.

Tijdens de bergetappes van woensdag en donderdag smeten Vingegaard en Pogacar met hun krachten en waarschijnlijk gaan we op de slotklim zondag een nieuw gevecht zien. Het is wel de vraag of dat om de etappezege zal gaan, want het kan zomaar zijn dat een sterke kopgroep de kans krijgt om voor de rit te winnen.

Het is trouwens bijzonder dat de Tour op de Puy de Dôme finisht, want het is voor het eerst sinds 1988. De Puy de Dôme is een vulkaan, die bijna 8000 jaar geleden voor het laatst uitbarstte. Sinds 2010 is de vulkaan afgesloten voor publiek, maar de Tour mag er zondag dus wel weer een keertje op finishen.

De kans is klein dat er een Nederlander gaat winnen, maar als het gebeurt dan krijgt Joop Zoetemelk een opvolger. Zoetemelk won namelijk 2 keer op de Puy de Dôme. In 1976 was hij als eerste boven en 2 jaar later won hij de klimtijdrit op de vulkaan.

Profiel etappe 9