Flinke straffen na eindsprint in de Tour: onder andere Mathieu van der Poel krijgt boete
i

Getty Images

Flinke straffen na eindsprint in de Tour: onder andere Mathieu van der Poel krijgt boete

Yvo van Dorst • 00:37, 05-07-2023 / Laatste Update: 01:10, 12-12-2023

Mathieu van der Poel is door de Tour de France op het matje geroepen na de sprint in de 4e etappe. De Nederlander is gestraft nadat hij de lead-out deed voor de uiteindelijke winnaar Jasper Philipsen. Hij zou een duw hebben uitgedeeld aan sprinter Biniam Girmay.

Philipsen werd dinsdag voor de 2e dag op rij de winnaar van de etappe in de Tour en Van der Poel had daar weer een belangrijke rol in. De eindsprint werd ontsierd door veel valpartijen, waarbij ook Fabio Jakobsen betrokken was.

Straf

Van der Poel wilde met Philipsen naar voren rijden in het peloton, maar daarbij gaf hij Girmay dus een duw tegen de regels in. Als straf werd de Nederlander door de jury teruggezet van de 16de naar de 22ste plaats. Ook krijgt hij een boete van 511 euro opgelegd, die hij in Zwitserse frank moet aftikken.

Geen verrassing

"Ik had het wel verwacht", vertelde Van der Poel zonder veel verbazing bij Sporza. "Ik vond het wel meevallen. Girmay ook, dat zei hij me achteraf. Ik ben de laatste die iemand in gevaar wil brengen. Ik vind ook dat ik niet veel fout doe met die duw, maar anderen mogen daar gerust een andere mening over hebben."

Bauhaus

Ook de Duitse sprinter Phil Bauhaus werd bestraft met een boete en puntenmindering. Hij mocht alleen wel zijn 3e plek in de etappe behouden.