Hoogtemeters maar ZONDER doping! Dit is de 14e etappe van de Tour de France
i

ANP

Hoogtemeters maar ZONDER doping! Dit is de 14e etappe van de Tour de France

Matthijs Nijhuis • 12:24, 15-07-2023 / Laatste Update: 04:25, 12-12-2023

In de Tour de France was het vrijdag al klimmen geblazen, maar ook vandaag moeten de renners er aan geloven. We zitten nog steeds lekker in de Franse Alpen, dus reken maar op flinke hoogtemeters. Het parcours gaat niet over de bekende Tourcolletjes, maar dat maakt het fietsen zeker niet minder zwaar.

Met een lengte van 151,8 kilometer en meer dan 4.000 hoogtemeters is de 14e rit weer geen makkie. Om 13.20 uur wordt in Annemasse het startsein gegeven en loopt de weg, zoals wel vaker in deze Tour, meteen steil omhoog. Op de 2 laatste hindernissen wordt het pas echt spannend: eerst De Col de Ramaz, bijna 14 kilometer lang en een gemiddelde van 7,1 procent. Alsof dat nog niet genoeg is wacht na een afdaling een slotklim van buitencategorie. De Col de Joux Plane stijgt gemiddeld met 8,5 procent over 11,6 kilometer. Na een snelle en technische afdaling volgt tussen 17.18 en 17.51 uur de finish in Morzine.

Floyd Landis

Hoor je Morzine, dan denk je aan Floyd Landis. De Amerikaan maakte in 2006 een ongelooflijke comeback in de rit naar Morzine nadat hij een dag eerder nog een gigantische inzinking kende. Met meer dan 5 minuten voorsprong op de rest kwam hij 17 jaar geleden als 1e aan. Dat was natuurlijk geen toeval: achteraf bleek dat hij doping had gebruikt en moest hij de Toureindzege afstaan aan Oscar Pereiro Sío.

Kanshebbers?

Wie zijn deze zaterdag kanshebbers? Natuurlijk Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard, maar voor de dagzege moeten we misschien ook wel naar aanvallers kijken. Misschien beleeft iemand als Thibaut Pinot, David Gaudu of Romain Bardet wel een wonderdag. Dit keer hopelijk wel op een eerlijke manier.