Jasper Philipsen pakt 2e etappe op rij in de Tour na eindfase waarin Fabio Jakobsen onderuit ging
i

Getty Images

Jasper Philipsen pakt 2e etappe op rij in de Tour na eindfase waarin Fabio Jakobsen onderuit ging

Yvo van Dorst • 19:52, 04-07-2023 / Laatste Update: 03:04, 12-12-2023

Jasper Philipsen heeft de 4e etappe van de Tour de France gewonnen op het circuit van Nogaro. Tijdens de eindfase gingen er enorm veel renners, waaronder Fabio Jakobsen, nog onderuit. Mathieu van der Poel was wederom belangrijk met een lekkere lead-out voor Philipsen.

Na de 1e echte sprintetappe van maandag was er veel te doen over de winnaar. Zo zou Philipsen niet volgens de regels hebben gesprint, maar de Belg mocht zijn zege behouden nadat de jury de sprint nogmaals beoordeelde. Dinsdag was de sprint een stuk beter geregeld.

Vroege vlucht

De etappe werd van tevoren aangestipt als een echte sprintrit, maar toch probeerde een Frans duo de vroege vlucht te laten slagen. Benoit Cosnefroy en Anthony Delaplace werden al vroeg teruggepakt, waardoor het een weinig vermakende etappe was tot de ontknoping.

Valpartij

In de laatste kilometers kende het peloton nog een vervelende valpartij waar Fabio Jakobsen bij betrokken was. De Nederlander kon daardoor niet meesprinten en hij oogde wat gehavend. Daarna gingen er in de laatste kilometers nog wat renners onderuit.

Eindsprint

Philipsen leek uiteindelijk van heel ver te moeten komen, maar het lukte hem toch om de koppositie te pakken. De Belg pakte zijn 2e overwinning van deze Tour, nadat hij Caleb Ewan klopte in de eindsprint. Uiteindelijk vielen er zo veel renners dat eigenlijk alleen dit duo ging sprinten tot de eindstreep.