Jasper Philipsen sprint dankzij perfecte lead-out van Mathieu van der Poel naar winst in 3e etappe Tour de France
i

Getty Images

Jasper Philipsen sprint dankzij perfecte lead-out van Mathieu van der Poel naar winst in 3e etappe Tour de France

Noah Hoogenboezem • 20:01, 03-07-2023 / Laatste Update: 08:16, 12-12-2023

Jasper Philipsen heeft de 3e etappe van de Tour de France gewonnen. De Belg van Alpecin-Deceuninck werd door zijn ploeggenoot Mathieu van der Poel perfect afgezet en sprintte vervolgens met overmacht naar de winst. De Duitser Phil Bauhaus werd 2e en Caleb Ewan uit Australië eindigde als 3e. Adam Yates houdt de gele trui.

Na een rustige etappe reed het peloton als geheel naar de finish. Alle sprinters waren van de partij. In de slotfase was het dringen met alle sprinttreintjes, maar de ploeg van Philipsen had het perfect voor elkaar. De Belg zat in het wiel van Van der Poel en die zette hem perfect af voor de massasprint. Fabio Jakobsen eindigde als 4e en Dylan Groenewegen finishte op de 8e plaats.

Powless weer in de aanval

Neilson Powless ging in zijn bolletjestrui in het begin van de etappe opnieuw in de aanval om de bergpunten te pakken en dat lukte. De Amerikaan was op alle 4 de beklimmingen zijn medevluchter Laurent Pichon te snel af en pakte daarmee 7 punten voor het bergklassement. Na de laatste heuvel liet hij zich terugzakken naar het peloton. Pichon reed nog even solo verder, maar werd op 37 kilometer voor de streep ook teruggepakt.

Sprinttreintjes verzamelen

Daarna was het voor de klassementsrenners opletten om geen tijd te verliezen door een lekke band of een valpartij. Ondertussen begonnen de sprinters zich ook voorin te melden en dus was het een drukke boel met topsprinters als Fabio Jakobsen, Dylan Groenwegen, Jasper Philipsen, Caleb Ewan en Mark Cavendish.

Philipsen veel te snel

In de laatste kilometer kwam de ploeg van Philipsen op kop en die plek gaf het niet meer weg. Van der Poel trok snoeihard door, waarna Philipsen het koeltjes afmaakte. Wout van Aert, die zondag gefrustreerd was na zijn 2e plaats, kwam klem te zitten achter zijn landgenoot en kon niet meesprint. Bauhaus eindigde op ruime afstand van Philipsen verrassend als 2e. Ook Jakobsen en Groenewegen konden niet in de buurt komen.