Jonas Vingegaard heeft Tourzege binnen, Wout van Aert knalt naar tijdritwinst

Bart van der Wijst • 19:51, 23-07-2022 / Laatste Update: 21:05, 07-01-2024

De Tourzege is binnen voor Jonas Vingegaard. En hoe. Tijdens de loeispannende tijdrit in etappe 20 deed de Deense renner van Jumbo-Visma het niet rustig aan, sterker nog Vingegaard werd 2e achter Wout van Aert. De Belgische alleskunner was tijdens de race tegen de klok net iets sneller dan zijn kopman.

Van Aert vloog in de kilometer over ruim 40 kilometer naar een tijd van net onder de 48 minuten. Daarmee verbaasde hij zelfs wereldkampioen Filippo Ganna, die maar liefst 42 tellen langzamer was.

Wachten in de hotseat

Van Aert ging een heel stuk eerder dan alle favorieten van start en zat dus een tijdje in de hotseat, tot op het laatste moment was het spannend. Even voor Van Aert finishte Bauke Mollema, de Nederlands kampioen tijdrijden werd knap 6e.

Strijd om het geel

Voor uitdager Tadej Pogacar leek de hoop op het geel al vrij snel vervlogen. De Sloveen was een heel stuk langzamer dan Vingegaard bij alle 3 de tussenpunten. Toch kregen ze bij Jumbo-Visma bijna een hartaanval toen Vingegaard in de laatste afdaling van de tijdrit bijna ondersteboven lag. De Deen flirtte met een valpartij toen hij de bocht iets te ruim nam.

Gelukkig bleef hij op zijn fiets zitten en reed hij de tijdrit rustig uit. Hij werd uiteindelijk 2e achter teamgenoot Van Aert en voor concurrent Pogacar. Dus kan Jumbo-Visma zondag de champagne tevoorschijn toveren tijdens de rit naar Parijs. Met de gele-, groene- en bollentrui. Wat een teamprestatie, wat een team!

Uitslag tijdrit Tour de France

1. Wout van Aert - 47,59

2. Jonas Vingegaard - 48.18

3. Tadej Pogacar - 48.26

4. Geraint Thomas - 48.31

5. Filippo Ganna - 48,41

6. BAUKE MOLLEMA - 49,21