Jordi Meeus verrast met ritwinst in Parijs, Jonas Vingegaard ontpopt de champagne

Bart van der Wijst • 21:40, 23-07-2023 / Laatste Update: 00:22, 12-12-2023

De Tour de France 2023 zit erop. Dat Jonas Vingegaard hem zou winnen, was zaterdag al bekend. Zondag werd er traditiegetrouw gefinisht in Parijs op de Champs-Élysées. Dat eindigde in een bloedstollende sprint met de Belg Jordi Meeus als verrassende winnaar.

Tot aan de Champs-Élysées lag het tempo behoorlijk laag. Toen de klinkers van prestigieuze straat in Parijs in zicht kwamen, ging het tempo omhoog met enkele verrassende demarrages. Zo bleef wittetruidrager Tadej Pogacar het peloton een tijdje voor.

Fotofinish

Uiteindelijk werden alle aanvallers ingerekend en werd het sprinten geblazen. Dylan Groenewegen lag een tijdje aan kop, maar hij werd ingehaald. Uiteindelijk ging het tussen Meeus en landgenoot Jasper Philipsen, die al 4 keer had gewonnen deze Tour. Meeus van BORA-hansgrohe duwde zijn fiets echter net wat eerder over de finishlijn.

Truien

Vingegaard won het algemeen klassement met 7,5 minuut voorsprong op Pogacar. Het verschil werd gemaakt afgelopen dinsdag in de tijdrit en een dag later op de Col de la Loze. Pogi pakte voor het laatste jaar de witte trui, terwijl Philipsen het vernieuwde groen pakte. De bollentrui ging naar de Italiaan Giulio Ciccone. Jumbo-Visma won het ploegenklassement.