Dit is de zware 10e etappe van de Tour de France: kansen voor Mathieu van der Poel en Wout van Aert?
i

ANP

Dit is de zware 10e etappe van de Tour de France: kansen voor Mathieu van der Poel en Wout van Aert?

Matthijs Nijhuis • 09:29, 11-07-2023 / Laatste Update: 11:15, 08-01-2024

Na een welverdiende rustdag gaat de Tour de France deze dinsdag gewoon weer verder. We zijn inmiddels bij de 10e etappe aanbeland. Voor de aanvallers liggen er genoeg kansen in de 167,2 kilometer lange rit van Vulcania naar Issoire. Wie komt er vandaag als winnaar uit de bus?

Rustig een beetje inkomen doen we vandaag niet aan. Het parcours start bij Vulcania, een pretpark met een voor de hand liggend thema. Na de start mag er direct geklommen worden en wacht de Col de la Moréno, een klim van de 3e categorie. Grote kans dat aanvallers hier een poging wagen om mee te zitten in de kopgroep van de dag. Na een korte afdaling wacht de Col de Guéry van bijna 8 kilometer. Mocht er nog geen kopgroep zijn, dan ontstaat die groep hier waarschijnlijk wel.

Tekst gaat verder onder foto

Klimmen geblazen

Met ook nog de Col de la Croix Saint-Robert (6 kilometer à 6,3 procent), Côte de Saint-Victor la Rivière (3 kilometer à 5,9 procent) en later de Côte de la Chapelle-Marcousse (6,5 kilometer à 5,6 procent) is het vandaag geen moment vlak. De finish ligt in een dalende lijn in Issoire. Wie mag zijn armen na 167,2 kilometer in de lucht steken?

Wie maakt kans?

De lijst met kanshebbers is erg groot, maar natuurlijk kijken we vooral naar Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Er zijn meerdere mogelijkheden waarbij zij voor de winst kunnen rijden. Een sprint van een uitgedunde groep? Van Aert en Van der Poel zitten er waarschijnlijk bij. Een kopgroep? Grote kans dat de Belg en Nederlander dan ook lekker vooraan zitten. Deze rit is mogelijk te zwaar voor Jasper Philipsen, dus dan zou Van der Poel zich niet hoeven op te offeren. Tussen 17.19 en 17.44 uur weten we waarschijnlijk wie de 10e etappe heeft gewonnen...