Luxemburger Bob Jungels wint solo de 9e etappe Tour de France, Pogacar doet concurrentie pijn
i

Getty Images

Luxemburger Bob Jungels wint solo de 9e etappe Tour de France, Pogacar doet concurrentie pijn

Eimert Pruis • 19:35, 10-07-2022 / Laatste Update: 00:35, 08-01-2024

Bob Jungels heeft de 9e etappe van de Tour de France gewonnen. Hij bleef alleen over van een kopgroep van 21 en ondanks verwoede pogingen van de Franse held Thibaut Pinot bleef de Luxemburger iedereen voor. Op de finishstreep van Châtel les portes du Soleil mocht Jungels juichen. Zijn grootste zege in zijn wielerloopbaan na Luik-Bastenaken-Luik.

Pinot liet het helemaal lopen. Hij werd 4e. Het podium werd naast Jungels gevormd door Jonathan Castroviejo en Carlos Verona. Tadej Pogacar verstevigde zijn leiding nog even in het algemeen klassement. De geletruidrager was op de slotklim weer de beste van de klassementsrenner en eindigde als 5e. Thomas Vingegaard kon nog bij 'Pogi' blijven en werd 6e. De rest moest nog wat seconden toegeven op Pogacar.

Kopgroep van 21 met Pinot en Van Aert

De vroeg gevormde kopgroep in de 9e etappe bestond uit 21 renners. Daarbij zat topfavoriet voor de dagzege Thibaut Pinot en ook Wout van Aert. De groentruidrager was op het laatste aangesloten omdat er nog in het begin 20 puntjes op te rapen viel. Die gingen uiteraard naar de Belg van Jumbo-Visma.

Goede klimmers en 1 klassementsman

Andere bekende namen in de groep en favorieten voor de etappewinst waren Warren Barguil, Simon Geschke, Rigoberto Urán, Bob Jungels en Jasper Stuyven. Urán was de hoogstgeklasseerde renner. De Colombiaan van EF-Education stond 3.24 achter Pogacar en staat bekend als een erkende klassementsrenner. UAE Team Emirates (de ploeg van geletruidrager Tadej Pogacar) kon de voorsprong dus niet te groot laten worden.

Emirates houdt de controle

Zo bleef de voorsprong van de 21 rond de 3 minuten schommelen. Urán reed wel een paar keer virtueel in het geel, maar Emirates had de boel strak onder controle. In de strijd om de bollen kwam Geschke als overwinnaar uit de strijd. Hij ging de gedemarreerde Jungels achterna en kwam als eerst boven op de Col de la Croix. Hij nam daardoor virtueel de bollentrui over van Magnus Cort Nielsen en zou ook na de rustdag de bollen mogen dragen.

Jungels blijft alleen over

In de tussentijd liep de voorsprong van de twee op. Geschke had er alleen niet zoveel vertrouwen in en liet Jungels alleen verdergaan en voegde zich bij Pinot en co. Jungels trok zich er niets van aan en zette het denkbeeldige gaspedaal erop. Met nog 30 kilometer te gaan was de voorsprong 1.30 op de achtervolgende groep, die inmiddels wat uitgedund was. Het peloton volgde op ruim 3 minuten van de Luxemburger.

Pinot in de tegenaanval

Op de laatste lange beklimming, met nog een stukje dalen en weer klimmen naar de finish, viel Pinot aan achter de groep achtervolgers. De Franse hoop in bange dagen kende zaterdag een rampdag. Hij viel en kreeg een onbewuste klap van een verzorger die een bidon aanreikte aan een andere renner. Een dag later is daar weinig van te merken. De Fransman van Groupama-FDJ had al snel een gaatje en reed sneller de Pas de Morgins (1e categorie) op.

Razendspannende slotfase

Er ontspon zich een bloedspannende strijd. Na de Zwitserse wegen kwamen we eindelijk op Frans grondgebied en de Franse supporters schreeuwden Pinot vooruit. Hij naderde en naderde Jungels en kon hem zien en bijna ruiken. In de achtervolging zaten op slechts een 20-tal seconden de Spanjaarden Castroviejo en Verona.

Pinot buigt

Toch bleef Jungels wonder boven wonder iedereen voor. Pinot kon het niet meer bolwerken en moest zelfs de Spanjaarden voor zich laten. Even een dagje rusten en dan gaat het Franse wielerspektakel verder met de 10e etappe, een bergrit naar Megève. Ja, Parijs is nog ver.