Michal Kwiatkowski schittert in Tour op Grand Colombier, Pogacar valt aan
i

Getty Images

Michal Kwiatkowski schittert in Tour op Grand Colombier, Pogacar valt aan

Marcel Roes • 19:15, 14-07-2023 / Laatste Update: 17:53, 11-12-2023

De 13e etappe van de Tour de France is gewonnen door Michal Kwiatkowski. De Pool soleerde naar de top van de Grand Colombier. In de slotfase pakte Tadej Pogacar 5 seconden op geletruidrager Jonas Vingegaard.

De rit ging van Châtillon-sur-Chalaronne naar de Grand Colombier. Dat is niet zomaar een puist: de top ligt op 1.500 meter, het wegdek stijgt gemiddeld 7,1 procent en de klim is 17 kilometer lang. Don't try that at home. Want dat is alsof je fietst terwijl er 10 remmen op je wielen worden gedrukt.

Grote kopgroep

Al vrij snel na het vertrek ontstond een tamelijk grote kopgroep. Een van de renners die de groep op touw zette was Mike Teunissen. Cees Bol zat ook in de gigagroep van een man of 20.

Matej Mohoric ontsnapte uit de groep. Ook vielen er een paar renners af die het tempo niet konden bijbenen. De voorsprong op het peloton was bij aanvang van de slotklim 4 minuten.

Strijd om geel

De cameramannen moesten zich opdelen: het ging natuurlijk niet alleen om de kopgroep, maar ook om de strijd tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar in het peloton. Oftewel de nummers 1 en 2 van het klassement.

Pogacars UAE Team Emirates nestelde zich aan de kop van het peloton; Vingegaard zat in de rug van die mannen. Veel gebeurde er lange tijd niet.

Michał Kwiatkowski

Mohoric was alweer bijgehaald en oud-wereldkampioen (2013) Michal Kwiatkowski probeerde het solo. De Pool maakte zich flink los van de rest en beleefde een van de meest glorieuze dagen uit zijn loopbaan.