Pello Bilbao wint voor overleden ploegmaat Gino Mäder: 'Hij is de reden dat ik wilde winnen'
i

Getty Images

Pello Bilbao wint voor overleden ploegmaat Gino Mäder: 'Hij is de reden dat ik wilde winnen'

Bart van der Wijst • 21:42, 11-07-2023 / Laatste Update: 04:38, 12-12-2023

Bahrain Victorious boekte dinsdag een mooie, emotionele zege in de Ronde van Frankrijk. Na een hectische dag bleek Pello Bilbao de sterkste in een kopgroep van 6. Zijn overwinning droeg de 33-jarige Bilbao op aan de onlangs overleden Gino Mäder.

Bilbao fietste samen met Mäder de Ronde van Zwitserland, waar laatstgenoemde in de 5e etappe viel en later aan zijn verwondingen overleed. Het was voor Bilbao en Bahrain Victorious dan ook een moeilijke tijd richting de Tour.

Etappe 10

Bilbao probeerde tijdens de start van de Tour in zijn achtertuin (het Baskenland) al voor de zege te gaan, dat lukte niet. Vandaag had hij meer succes. "We zaten in de beginfase met 5 renners in de eerste 20. We hebben allemaal geprobeerd om weg te komen: Matej Mohoric, Fred Wright, Mikel Landa, ikzelf...", somde Bilbao na afloop tijdens het flashinterview op.

"We dachten niet na, maar probeerden iedere keer volle gas te gaan. Plots zag ik dat de Jumbo’s een groep moesten laten gaan en dat was het goede moment. Iedereen zat op zijn limiet en ik was mee.."

Neilands

Bilbao moest er hard voor werken om te winnen. De Let Krists Neilands van Israel-Premier Tech fietste lange tijd vooruit en pas op 3 kilometer werd hij ingerekend. "De laatste 200 meter dacht ik nergens meer aan en gaf ik alles. Toen ik de streep passeerde, gooide ik alles eruit. Iedereen weet waarom ik deze rit wilde winnen", aldus de Spanjaard.

Dochter

"De enige reden waarom we hier zo graag wilden winnen, is Gino. Ik had het heel moeilijk de laatste 2 weken voor de Tour. Gino was de heel tijd in mijn gedachten. Mijn partner en mijn dochtertje Martina hielpen me positief te blijven en al mijn positieve energie te stoppen in mijn grote doel: een etappe winnen", benadrukte Bilbao.

"Ik hoopte dat te doen in de eerste 2 ritten in het Baskenland, maar dat bleek niet mogelijk. Nu is mijn moment gekomen. Ik dacht dat ze mij niet zouden laten gaan, omdat ik nog vrij goed geplaatst sta in het klassement, maar ik heb het erop gewaagd en ben all in gegaan. Ik ben 13 jaar prof en eindelijk lukt het me een Touretappe te winnen. Dat is ongelooflijk speciaal voor mij."