Profiel 2e etappe Tour de France: loodzware Spaanse heuvelrit met bekende Jaizkibel
i

Getty Images

Profiel 2e etappe Tour de France: loodzware Spaanse heuvelrit met bekende Jaizkibel

Eimert Pruis • 11:15, 02-07-2023 / Laatste Update: 21:50, 08-01-2024

Na de fraaie openingsetappe in de Tour de France 2023 is er voor de hoofdrolspelers weinig tijd om bij te komen van de geleverde inspanningen. Vandaag wacht namelijk opnieuw een zware beproeving met onderweg de ongetwijfeld bekendste klim van het Baskenland: de Jaizkibel.

Met een beetje fantasie heeft de 2e rit veel weg van de openingsetappe. Net als zaterdag zijn er namelijk 4 beklimmingen als opwarmer voor het hoofdgerecht. Voor Neilson Powless, die zaterdag de bolletjestrui veroverde, wacht een belangrijke dag om de trui ook na het openingsweekend in bezit te hebben.

Nieuwe bollentruidrager?

Ongetwijfeld zal de Amerikaan er alles aan doen om opnieuw mee te zitten in de kopgroep, anders is de kans groot dat de trui van eigenaar wisselt. Om 12.25 uur wordt in Vitoria-Gasteiz het startsein gegeven.

Wachten op de scherprechter

Behoudens de tussensprint na 40 kilometer is het ongeveer anderhalf uur wachten op de 1e echte hindernis van de dag. De kans is klein dat op de Col d’Udana en Côte d’Aztiria van 3e en 4e categorie de koers al helemaal openbreekt. Wat dat betreft is het vooral wachten op de slotklim Jaizkibel, bekend van de Baskische wielerklassieker Clásica San Sebastián.

Profiel Jaizkibel

De Jaizkibel is verre van de zwaarste klim in de 110de editie van de Tour, maar toch een hindernis om rekening mee te houden. Met een lengte van 8,1 kilometer en gemiddeld stijgingspercentage van 5,3 procent zit het venijn 'm vooral in de staart. De renners rijden de klim in tegengestelde richting dan ze gewend zijn op. Dit zodat de finish dichter op de klim zit en mogelijk meer renners de sprong durven te wagen.

Weten ze in de 16 kilometer ná het bereiken van de top uit de greep van het uitgedunde peloton te blijven? Of komt alles in de langste etappe van deze Tour nog samen en krijgen we in San Sebastián een sprint van een groep? Rond 17.15 uur krijgen we het antwoord op die vragen.