Profiel etappe 18 Tour: eindelijk weer kansen voor sprinters, slaat Dylan Groenewegen toe?
i

Getty Images

Profiel etappe 18 Tour: eindelijk weer kansen voor sprinters, slaat Dylan Groenewegen toe?

Jeroen Rooseboom • 09:43, 20-07-2023 / Laatste Update: 07:14, 12-12-2023

Heel veel pure sprinters zijn er na 3 zware weken in de Tour de France niet meer, maar diegenen die nog wel in Frankrijk zijn krijgen nog 3 kansen voorgeschoteld. De 18e etappe kent weinig uitdagende obstakels en lijkt gemaakt te zijn voor een massasprint. Slaat Dylan Groenewegen toe?

Onderweg zijn er 2 hindernissen, al stellen ze in vergelijking met de afgelopen week nauwelijks iets voor. In de slotfase is de weg zo goed als vlak en ideaal voor een massasprint. In 2007 kwam de Tour voor het laatst aan in Bourg-en-Bresse en toen sprintte Tom Boonen ten koste van Oscar Freire en Erik Zabel naar ritwinst.

Favorieten

Alle ogen zijn natuurlijk gericht op Jasper Philipsen, die al 4 etappes op zijn naam heeft staan. Zijn grootste uitdager is Groenewegen. De Nederlander eindigde in de laatste sprintkans in Moulins nog knap als 2e en lijkt nog redelijk fris te zijn. Waar mannen als Caleb Ewan, Mark Cavendish, Fabio Jakobsen en gisteren ook Phil Bauhaus de ronde al moesten verlaten, is Groenewegen er nog altijd bij.

Maar er zijn meer kapers op de kust. Wat te denken van Mads Pedersen, die in bloedvorm verkeert en dinsdag zelfs nog als 9e eindigde in de (klim)tijdrit. Woensdag zorgde hij ervoor dat Giulio Ciccone uit de greep van het peloton kon blijven. Andere kanshebbers zijn Wout van Aert, Biniam Girmay, Bryan Coquard, Alexander Kristoff, Jordi Meeus, Sam Welsford, Luka Mozzato en Cees Bol.

Etappe 18 in de Tour de France 2023 in het kort

• Type rit: vlakke rit

• Afstand: 184,9 kilometer

• Start: 13.35 uur in Moûtiers

• Finish: tussen 17.31 en 17.53 uur in Bourg-en-Bresse