Profiel 'mooiste etappe' Tour de France: wie is de verliezer na Col de la Loze?
i

Getty Images/ANP

Profiel 'mooiste etappe' Tour de France: wie is de verliezer na Col de la Loze?

Eimert Pruis • 09:26, 19-07-2023 / Laatste Update: 04:56, 12-12-2023

Nog maar 2 bergetappes te gaan en dan zit de Tour de France 2023 er alweer zo goed als op. Vandaag wacht misschien wel de mooiste etappe van deze Tour met de beklimming van de imposante Col de la Loze, het dak van de Tour op 2.304 meter hoogte. Wie wint deze bergrit (etappe 17), maar misschien nog wel belangrijker wie wordt de grote verliezer?

Na de tijdrit van dinsdag weten we hoe de verhoudingen ervoor liggen: Jonas Vingegaard heeft maar liefst 1.48 minuut voorsprong op Tadej Pogacar. Voor klassementsmannen zijn er nog maar 2 kansen om echt op te schuiven in het klassement. Vandaag wacht er zo’n kans, want de 165,7 kilometer lange rit is misschien wel de zwaarste etappe uit deze Tour.

Voorgerechten

Het begint allemaal met de Col des Saisies van 1e categorie, een klim van 13,3 kilometer en gemiddeld 5,3 procent. Daarna volgen de Cormet de Roselend (19,9 kilometer à 6 procent) en Côte de Longefoy (6,6 kilometer à 7,6 procent). Alsof het nog niet genoeg is moet het zwaarste nog komen.

Naar het dak van de Tour

De Col de la Loze leidt de renners naar het dak van de Tour. In 2020 maakte de Col de la Loze ook deel uit van het Tourparkoers, maar toen diende de Col de la Madeleine als voorgerecht voor de ellenlange klim. Ten opzichte van die editie is de klim niet helemaal hetzelfde, want de aanloop richting het steile 2e deel is iets anders. Via Courchevel en Méribel wordt er aan het zware stuk begonnen met stijgingspercentages van maximaal 24 procent. Over 28,4 kilometer loopt de weg gemiddeld met 6 procent omhoog. Au! Op de top liggen er dubbele bergpunten klaar, 40 in totaal, voor de 1e renner die passeert. Bergkoning Giulio Ciccone zal vooral hopen dat Jonas Vingegaard niét als 1e de top bereikt.

Afdalen met kussens

De finishstreep is echter niet net zoals in 2020 op de top van de Col de la Loze getrokken. Er wacht namelijk nog een gevaarlijke afdaling van zo'n 6 kilometer (er zijn speciale kussens geplaatst om een deel van het gevaar weg te nemen) tot de voet van de slotkilometer. Daar op het vliegveld van Courchevel loopt de slotkilometer met maximaal 18 procent omhoog. Na zo'n slopende rit, zouden er in deze slotkilometer nog enorme verschillen kunnen ontstaan.

Wie slaat toe?

De man om in de gaten te houden is natuurlijk Vingegaard. De Deen sloeg genadeloos hard toe en pakte 1.38 minuut op zijn grote rivaal Pogacar. Jumbo-Visma kan woensdag de genadeklap uitdelen aan de Sloveen, maar het is de vraag of dat wel nodig is. De Nederlandse ploeg is in de luxe situatie om ook defensief te kunnen koersen. De laatste kans voor klassementsmannen is op zaterdag, als de rit naar Le Markstein voert. Wie wint de koninginnenrit?