Richard Plugge wil niks weten van dopinggeruchten Jonas Vingegaard: 'Als journalisten wat verder kijken...'
i

Getty Images

Richard Plugge wil niks weten van dopinggeruchten Jonas Vingegaard: 'Als journalisten wat verder kijken...'

Bart van der Wijst • 13:52, 21-07-2023 / Laatste Update: 23:33, 11-12-2023

Jonas Vingegaard staat aan de vooravond van zijn 2e Tourwinst (op rij). De Deense kopman van Jumbo-Visma maakte de voorbije dagen indruk en sloeg een groot gat met Tadej Pogacar. Met name in de tijdrit was het verschil gigantisch. Meteen kwamen de wildste dopinggeruchten naar voren, al wil ploegbaas Richard Plugge daar niets van weten.

"Er wordt soms te makkelijk van alles geroepen en geschreven zonder dat er degelijk onderzoek wordt gedaan. Gelukkig zag ik in een video van de Australische zender SBS dat ze de tijdritten van Jonas en Pogacar goed geanalyseerd hadden", zegt Plugge tegen onder meer De Telegraaf.

"Dan kun je zien dat Jonas al 30, misschien 40 seconden wint door zijn techniek in de bochten, en ook in de afdalingen, dus niet eens tijdens de klim of op de vlakke stukken. Daarbij komt dat het wisselen van de fiets Pogacar ook extra tijd kostte. Als journalisten wat verder kijken, helpt dat al mee om minder sceptisch te zijn."

Schoon

Het wantrouwen in Vingegaard is gezien het verleden van de wielersport niet gek. De grootste valsspeler was Lance Armstrong, die vanwege doping zijn 7 Tourzeges moest inleveren. "In deze sport zullen er altijd vragen zijn, en dat is prima. Wij lopen er niet voor weg en zijn bereid om op alles te antwoorden. Jonas reageert er heel goed op en respectvol", vindt de ploegbaas.

"Wat wij nog kunnen doen om die vragen voor hem weg te nemen? Ik ben van mening dat we al heel veel doen. We hebben de afgelopen jaren journalisten gehad die embedded waren. We staan open voor alle vragen en onze deur staat al 24/7 open voor 2 cameraploegen die ons volgen. Netflix, Amazon en ook de NOS zijn eveneens welkom bij ons."

Vernieuwend

Wat vooral opvalt bij Jumbo-Visma is dat de ploeg veel verder lijkt dan andere teams. Alles, maar dan ook echt alles, wordt tot in de puntjes verzorgd. Zo fietste Vingegaard de tijdrit zonder lak op zijn tijdritfiets, wat weer wat gewicht scheelde. Ook had hij samen met Mathieu Heijboer de route perfect verkend.