Strijdende Wout Poels grijpt naast bollentrui, Tadej Pogacar kaapt 'm weg én wint etappe
i

Getty Images

Strijdende Wout Poels grijpt naast bollentrui, Tadej Pogacar kaapt 'm weg én wint etappe

Bart van der Wijst • 19:25, 15-07-2021 / Laatste Update: 14:00, 08-01-2024

Wout Poels heeft helaas de bolletjestrui niet naar Parijs kunnen brengen, Tadej Pogacar kaapte 'm net voor zijn neus weg. De geletruidrager won de rit naar Luz Ardiden en ging zo over de Nederlander, die streed voor wat hij waard was, heen. Pogacar heeft nu het geel, het wit en de bollen in handen. Niet normaal.

Na de Col du Tourmalet (waar Poels 10 puntjes pakte) waren er nog maar een aantal concurrenten over voor Poels om de bolletjestrui aan te verliezen, één daarvan was Pogacar. Als hij deze rit in de top-3 zou eindigen, zou hij over de Nederlander heen wippen. Dat gebeurde helaas voor Poels. Net als vorig jaar in de Tour is Pogacar nu de beste in het algemeen klassement, het jongeren klassement en het bergklassement.

Comeback Poels

Poels gaf zich niet zomaar gewonnen. Op de Luz Ardiden moest hij na een tijdje lossen uit de groep favorieten, maar even later wurmde hij zich terug in het groepje. Nadat Pogacar er aan de voorkant nog een klap op gaf, was het gedaan met de Nederlander.

Dus moest hij duimen dat Pogacar niet bij de top-3 zou eindigen - of dat Jonas Vingegaard de rit niet zou winnen. Pogacar en Vingegaard bleven uiteindelijk over met Sepp Kuss, Richard Carapaz en Enric Mas. Laatstgenoemde probeerde op een kilometer van de streep de overigen te lossen, dat lukte niet. Pogacar ging er met overmacht overheen en werd niet meer ingehaald door Vingegaard (2e) en Carapaz (3e). Zo zagen we dezelfde top-3 als woensdag.

Top-3 bergklassement:

1. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates): 107 punten

2. Wout Poels (Bahrain Victorious): 88 punten

3. Jonas Vingegaard (Team Jumbo-Visma): 82 punten