Tadej Pogacar is verslagen na 17e etappe: ‘1 van de ergste dagen uit mijn leven'
i

Getty Images

Tadej Pogacar is verslagen na 17e etappe: ‘1 van de ergste dagen uit mijn leven'

Jeroen Rooseboom • 21:53, 19-07-2023 / Laatste Update: 08:05, 12-12-2023

Tadej Pogacar weet het zelf nu ook: hij gaat de Tour de France ook dit jaar niet winnen. Na afloop van de 17e etappe zat hij er flink doorheen.

Die etappe verliep dramatisch voor hem. Met nog 8 kilometer te gaan tot de top van de laatste klim was alle energie opeens op bij de Sloveen. Daardoor kon Jonas Vingegaard, die dinsdag tijdens de tijdrit al een mokerslag had uitgedeeld, zijn voorsprong enorm vergroten met bijna 6 minuten. De totale achterstand van Pogacar op de geletruidrager bedraagt nu 7 minuten en 35 seconden.

'Weet niet wat er is gebeurd'

"Vorig jaar in de etappe naar Col du Granon was ik beter. Vandaag was 1 van de ergste dagen van mijn leven op de fiets", zei hij bij de live-uitzending van Vélo Club van France 2.

"Ik weet niet wat er is gebeurd. Ik heb zoveel mogelijk gegeten, maar er raakte niets in mijn benen. Alles bleef in mijn buik en na 3,5 uur voelde ik me helemaal leeg toen ik aan de voet van de klim kwam. Het is dat ik zulke steun om me heen had en Marc Soler bij me bleef, want ik dacht dat ik mijn podiumplek zou verliezen." Zijn helper Adam Yates kan nog wel aanhaken bij de geletruidrager.

'I'm dead'

In de televisie-uitzending kan iedereen horen wat Pogacar over de koersradio tegen zijn ploeg zegt. "I’m gone. I’m dead." Vrij vertaald: Pogacar is er aan en de Tour is beslist.

De eindzege moet hij net als vorig jaar laten aan Vingegaard, maar Pogacar wil zich nog 1 keer oprichten deze Tour. "Ik hoop dat we etappe 20 kunnen winnen. Ik of iemand anders. De ploeg heeft laten zien sterk te zijn. En dat ik en Adam Yates op het podium kunnen blijven. Dat zou mooi zijn."