Tadej Pogacar krijgt Jonas Vingegaard niet los in gevecht op Alpe d'Huez, Pidcock wint 12e etappe
i

Getty Images

Tadej Pogacar krijgt Jonas Vingegaard niet los in gevecht op Alpe d'Huez, Pidcock wint 12e etappe

Eimert Pruis • 20:20, 14-07-2022 / Laatste Update: 15:03, 08-01-2024

Tadej Pogacar is er niet in geslaagd om zijn dramatische 11e etappe enigszins goed te maken in de 12e etappe. In de zware bergetappe van 160 kilometer over 3 buitencategorie-cols en eindigend op de Nederlandse berg L'Alpe d'Huez won hij wel het eresprintje van zijn grote concurrent Jonas Vingegaard. Seconden leverde het niet op.

Thomas Pidcock won de etappe. De Britse superdaler was op de alp de sterkste van een kopgroep en stijgt ook in het algemeen klassement. Een grote sprong zelfs: van de 11e naar de 5e plaats. Vingegaard blijft stevig in het geel met 2.22 voorsprong op Pogacar, die nu 2e staat. Geraint Thomas volgt op 2.26.

3 beroemde bergen in 1 rit

De 12e etappe van de Tour de France 2022 was een bijzonder etappe. 3 beroemde bergen (van de buitencategorie) moesten beklommen worden. De Col du Galibier, de Col de la Croix de Fer en natuurlijk de L'Alpe d'Huez. De finish was na 165,1 kilometer getrokken op de Nederlandse berg.

De kaarten

Bij begin van de Alpe d'Huez waren de kaarten al redelijk geschud. Van een kopgroep met Chris Froome, Thomas Pidcock, Louis Meintjes, Nelson Oliveira, Sebastian Schönberger, Giulio Cicccone, Kobe Goossens, Neilson Powless en Anthony Perez waren alleen Powless, Meintjes, Ciccone, Pidcock en Froome nog over. Het uitgedunde peloton met geletruidrager Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar volgde op 6 minuten.

Pidcock de beste

Powless was de eerste die kraakte en de andere 4 moest laten gaan. Er was er eentje in de kop die er goed uitzag: Pidcock. De Britse aanvaller van INEOS-Grenadiers demarreerde dan ook als eerste. Op 10 kilometer van de finish probeerde hij een gat te slaan. Meintjes ging in de achtervolging, net als Froome een poosje. Maar 4-voudig Tourwinnaar kon net als Ciccone niet aanhaken.

Pidcock rijdt een zeer sterke rit

Oersterk Jumbo-Visma

Ondertussen reed Jumbo-Visma iedereen in het kleine groepje wat peloton werd genoemd aan gort. Romain Bardet, Geraint Thomas, Enric Mas, Adam Yates en natuurlijk Pogacar konden goed volgen. David Gaudu (nummer 7 algemeen klassement) en Nairo Quintana (nummer 5) moesten lossen. Even later was het ook einde verhaal voor de nummer 2 van het klassement Bardet. Yates maakte het slachtveld compleet.

Pogacar en Vingegaard weg

Sepp Kuss, Vingegaard, Pogacar, Thomas en Mas bleven over van het klassementsgroepje. Maar niet voor lang. Pogacar plaatste natuurlijk die verwachte aanval en kreeg alleen zijn grote concurrent en man in het geel Vingegaard mee. De Deen was superscherp, dus de Sloveense 2-voudig Tourwinnaar moest iets verzinnen.

Wat kan Pidcock nog meer?

Vooraan was inmiddels duidelijk dat Pidcock de etappe gaat winnen. De coureur, die uitstekend kan dalen, reed een geweldige rit. Hij stond 11e in het klassement en zal daar ook een sprong maken. Maar om op de nationale Franse feestdag op de Alpe d'Huez winnen is al een uitgekomen droom op zich.

Pidcock weet het: hij wint op Alpe d'Huez

Thomas erbij

In de tussentijd was Thomas naar Vingegaard en Pogacar toegereden. De voormalig Tourwinnaar lijkt steeds beter te worden in deze editie. Hij zal naar de 3e plek in het klassement gaan.

Pogi-Vingi-gevecht

Pogacar probeert het nog een keer, maar die dekselse Vingegaard blijft in zijn nek hijgen. De Sloveen kreeg de Deen er niet af. Het kostte Vingegaard wel een inspanning. Pogi was natuurlijk ook moe, zeker na die vreselijke 11e etappe waarin hij zijn gele trui afstond en ook nog eens minuten aan de broek kreeg.

Sprintje wel voor Pogacar

In de slotkilometer kwam het kleine groepje weer samen en werd er nog gesprint voor de ereplaatsen. Pogacar kon geen tijd pakken op Vingegaard, maar won wel de eresprint. We gaan donderdag gewoon verder met de 13e etappe en dan gaat Pogi het weer proberen. Parijs is immers nog ver.

Pogacar baalt, maar er komen nog kansen