Tadej Pogacar wilde geel lozen voor de Alpen: ‘We namen die beslissing te laat’
i

Getty Images

Tadej Pogacar wilde geel lozen voor de Alpen: ‘We namen die beslissing te laat’

Bart van der Wijst • 09:51, 13-07-2022 / Laatste Update: 01:35, 12-12-2023

Tadej Pogacar had liever gehad dat hij dinsdag de gele trui af had gestaan aan de Duitse vluchter Lennard Kämna. De renner van Bora-hansgrohe zat in een vroege vlucht en pakte bijna de leiding over in het algemeen klassement, uiteindelijk scheelde het maar 11 seconden.

"Maar ik ben ook blij dat ik  nog in het geel zit", vertelde Pogacar na afloop. "Het zou niet erg geweest zijn als Kämna de trui had gepakt. We hebben eraan gedacht om geel af te staan, maar ik denk dat we die beslissing een beetje te laat hebben genomen."

Last van schouders

Wanneer Kämna de gele trui over had genomen viel er wellicht een last van de schouders van het uitgedunde UAE Team Emirates. "Mocht Kämna een paar seconden voorsprong op mij hebben gepakt in het klassement, zou dat geen probleem geweest zijn, maar een hulp voor de ploeg, dachten we."

Pogacar is namelijk George Bennett kwijt in het hooggebergte, en Rafal Majka loopt ook nog een risico. "Dat is niet leuk. Het is echt klote, eerlijk gezegd", zei Pogacar. "We verliezen 2 grote motoren, met George en Vegard Stake Laengen. Ze liepen alle 2 veel risico omdat ze nooit Covid-19 hadden gehad. Ik vind het heel jammer voor hen. En zij ook, denk ik. Ik hoop dat we de volgende dagen overleven. We blijven vechten tot de finish."