Toch geen breuk met gele Tour de France-traditie: organisator grijpt op het laatste moment in
i

Getty Images

Toch geen breuk met gele Tour de France-traditie: organisator grijpt op het laatste moment in

Eimert Pruis • 13:56, 29-06-2023 / Laatste Update: 23:13, 11-12-2023

De winnaar van de 1e etappe van de Tour de France rijdt de 2e etappe in het geel, zo luidt de traditie. Het had niet veel gescheeld of er zou met die traditie gebroken worden. In de heuvelachtige 1e rit met vertrek en aankomst in het Spaanse Bilbao waren namelijk onderweg bonificatieseconden te verdienen. Die zijn op het nippertje afgeschaft door Tour-organisator ASO.

In het oorspronkelijke rittenschema stond er bij etappe 1 liefst 8 bonificatieseconden voor de renner die als 1e de Côte de Pike (3e categorie) over zou komen (5 en 2 seconden voor de nummer 2 en 3 bij die col). Daarna is het nog een kleine 10 kilometer naar de finish. Daar zijn voor de winnaar 10 seconden extra te verdienen. Voor de nummer 2 en 3 van de etappe wacht 6 en 4 seconden.

2x2e=gele trui

Met bijvoorbeeld een 1e plaats bij die berg en een 3e plaats in de rit zou je dus al het geel mogen aantrekken. Ook als je 2 keer 2e zou worden wachtte het geel op jou. De ASO heeft dit nu voorkomen door op het laatste moment de boni's bij de Pike te schrappen. "We willen dat de ritwinnaar het geel krijgt, zo luidt de traditie", aldus de organisator van de Tour de France.