Vingegaard is het niet eens met alle kritiek na 2e plek Van Aert: 'Onzin, onterecht'
i

Getty Images

Vingegaard is het niet eens met alle kritiek na 2e plek Van Aert: 'Onzin, onterecht'

Trevor Wagener • 10:41, 03-07-2023 / Laatste Update: 04:20, 12-12-2023

Jumbo-Visma-alleskunner Wout van Aert werd zondag 2e in de 2e etappe van de Tour de France en die prestatie zorgde voor veel gedoe bij de Belgische pers. Niet voor het eerst was er kritiek op regerend Tour-winnaar Jonas Vingegaard. Volgens onze zuiderburen wil de Deen niet voor Van Aert werken, terwijl dat andersom vaak genoeg is gebeurd. Zowel Vingegaard als zijn ploegleiders zijn het niet eens met de harde woorden.

Van Aert was zondag niet blij. De 28-jarige Belg sloeg na de finish meteen op zijn stuur en enkele meters verder smeet hij een bidon tegen het asfalt. Van Aert was zó kwaad dat hij na afloop niet de massaal toegestroomde pers te woord stond.

Dat laatste is tegen zijn gewoonte in. Van Aert had dan ook redenen om 'iets' te vinden. In de 2e etappe lagen voor hem de beste kansen op een dagzege. Toen hij na de beroemde Baskische Jaizkibel-slotklim nog de enige sprinter in de voorste groep was, leek alles op rolletjes te gaan.

Krachten tekort

Van Aert won dan ook de sprint, alleen... was dat net achter winnaar Victor Lafaye. Die laatste was een kilometer daarvoor ontsnapt en Jumbo kwam - met werkers Tiesj Benoot en Wilco Kelderman bij Van Aert - 1 kracht tekort: het gat met Lafaye werd niet dichtgereden en na afloop riep men in België dat díe extra man Vingegaard had kunnen, of misschien wel moeten, zijn.

Vingegaard zat, net als zijn 3 Jumbo-collega's, in de voorste groep maar vertikte het om kopwerk te doen. In andere taal was hij te gefocust op zijn grote rivaal Tadej Pogacar. Vingegaard wilde beslist geen tijd verliezen op de Sloveen en bewoog niet mee.

Orders van de baas

Volgens de Belgische media was het het zoveelste bewijs dat Vingegaard niet voor Van Aert wil werken. Bullshit, volgens ploegleider Grischa Niermann. "Wout is teleurgesteld en wij ook. We kwamen hier om etappes te winnen en dat is vandaag niet gelukt."

Vingegaard viel niets te verweten, ging de Duitse ploegbaas verder. "Áls er zondag iemand bij ons een fout heeft gemaakt, schrijf dat dan alsjeblieft toe aan mij", aldus Nierman. "Toen Lafay wegreed, heb ík de call gemaakt dat Jonas níet op kop moest gaan rijden en dat zijn focus moest zijn om in het wiel van Pogacar te zitten."

Achteraf is het makkelijk praten, ging de oud-renner verder. "Nu kans men misschien zeggen Jonas wel wat kopwerk had kunnen doen, maar ik was ervan overtuigd dat Wilco en Tiesj het gat met Lafay dicht konden krijgen. Helaas is dat niet gelukt."

Reactie Vingegaard op 2e plek van Van Aert

Ook Vingegaard gooide alle ophef de prullenbak in. "Ik vind het niet terecht", zei de Deen. "Ik denk dat ik Wout wel degelijk geholpen heb, namelijk door niet door te rijden met Pogacar toen we met ons 2 weg waren na de Jaizkibel. Daar had ik voor mezelf kunnen kiezen, maar dat heb ik niet gedaan. Ik ben net als iedereen bij de ploeg erg teleurgesteld dat Wout niet heeft gewonnen. Dat wilden we allemaal heel graag."