Tour de France: overige truien en podiumplek op het spel in allerlaatste bergetappe
i

Pro Shots

Tour de France: overige truien en podiumplek op het spel in allerlaatste bergetappe

Trevor Wagener • 15:20, 22-07-2023 / Laatste Update: 03:29, 12-12-2023

De Tour de France 2023 komt langzaamaan op z'n eind en de 20e etappe van deze zaterdag is dan ook 'kort, maar krachtig' te noemen. De rit start om 13.45 uur in Belfort en eindigt tussen 16.50 uur en 17.17 uur op de welbekende Le Markstein. Onderweg komen de echte klimgeiten aan hun trekken.

Er staan liefst 6 gecategoriseerde klims op het programma. Kort na de start is de weg meteen bergop. Misschien willen vroege vluchters al vroeg avonturieren op de Ballon d'Alsace. De klim is weliswaar 11,5 kilometer lang en stijgt gemiddeld met 5,3 procent, maar daarna is het nog slechts 109 kilometer en een beetje naar de meet.

Touretappe zaterdag 22 juli

Daarna komen de renners langs Col de la Croix des Moinas, Col de Grosse Pierre en Col de la Schlucht richting de Petit Ballon. Dat laatste een 9,3 kilometer lange klim van de 1e (!) categorie. De Petit Ballon stijgt gemiddeld met een percentage van zo'n 8,1 procent.

Heel klein is de Petit Ballon dus niet. Volgens meerdere media is de klim qua naam en faam minder bekend, maar qua intensiteit ongeveer net zo steil als de Alpe d'Huez. Col du Platzerwasel is de laatste klim van deze Ronde van Frankrijk. Deze is 7,1 kilometer lang (8,4 procent stijgingspercentage).

Een-na-laatste Tourrit 2023

Op de top is het nog wat (7,5) kilometer naar de finish, die omhoog lopend op het plateau in Le Markstein is. Op díe plek won Annemiek van Vleuten vorig jaar de Tour de France Femmes. Naar verwachting wordt het weer wisselend - zonnig en bewolkt - en zo'n 18 tot 20 graden. Mogelijk ondervinden de renners last van stevige windvlagen.

Met een voorsprong van 7 minuten en 35 seconden op Tadej Pogacar wacht geletruidrager Jonas Vingegaard rustig tot hij in Parijs is. Mogelijk wint de Deen zijn 2e rit van deze ronde. Belangrijker is de leuke strijd om plek 3. Adam Yates heeft 1.16 minuut voorsprong op Carlos Rodríguez en 1.34 minuut op broer Simon Yates. Wie mag het podium op, en houdt wittetruidrager Pogacar het nog wel vol allemaal?

Als Jasper Philipsen de Tour zondag in Parijs uitrijdt, behoudt hij de groene trui. Lidl-Trek-renner Giulio Ciccone verdedigt de bolletjestrui.

Zie ook 📸: Net op tijd! Wout van Aert vader geworden van zoontje Jerome

🗣️ "It's a dream to be here! There's a bit of stress because there are a lot of people waiting for me. Today is my last real stage of the Tour, so I'm going to give it my all. " - 🇫🇷 @ThibautPinot #TDF2023 pic.twitter.com/gxfuQT4dwL

— Tour de France™ (@LeTour) July 22, 2023