🎥 | Pogacar verslaat Vingegaard in sprint en verlaat Tour alsnog met goed gevoel

Trevor Wagener • 19:30, 22-07-2023 / Laatste Update: 06:17, 12-12-2023

Tadej Pogacar heeft de 20e etappe van de Tour de France gewonnen na een fraaie slotfase! De 24-jarige Sloveen, die de eindzege van de Ronde van Frankrijk aan Jonas Vingegaard zal moeten laten, was zijn Deense concurrent - samen met de gebroeders Yates en nummer 2 Felix Gall - de baas in een heuse sprint-a-cinq op Le Markstein.

Zodoende neemt Pogacar, die vooral in de voorbije dagen toen hij Vingegaard uit het oog verloor in het klassement pas op de plaats maakte, met een goed gevoel afscheid van de Tour. De etappe, die 133.5 kilometer lang was, ging in Belfort van start.

Bolletjestrui voor Ciccone

Giulio Ciccone deed op de 1e cols meteen goede zaken om zijn bergtrui te behouden. Wel werd de rit opgeschrikt door een vervelende valpartij in de afdaling van Carlos Rodriguez, die gelukkig wel verder kon. Op 53 kilometer van de meet verzekerde Ciccone zich qua punten voor de bergtrui. Zodoende hoeven alle truidragers de Tour enkel uit te rijden.

Nadat een kopgroep van 15 - met onder meer Mathieu van der Poel - was uitgedund en Thibaut , leek het een titanenstrijd tussen Pogacar en Vingegaard te worden om de dagzege. Gall dichtte het gat en sloot aan, waarna de groep vergroot werd door Simon en Adam Yates. Zij losten onder meer de overgebleven vluchters Warren Barguil en Thibaut Pinot.

Pogacar wint sprint-a-cinq