🎥 | Norsgaard pakt ritzege in Tour Femmes, sprintster Kool komt nét te laat

Trevor Wagener • 19:59, 28-07-2023 / Laatste Update: 18:34, 08-01-2024

Emma Norsgaard heeft vrijdag op bijzondere wijze de 6e etappe van de Tour de France Femmes 2023 gewonnen! De 23-jarige Deense ploeggenote van Annemiek van Vleuten bij Movistar bleef het aanstormende peloton op de allerlaatste meters voor.

Rit 6 van de 'TdF Femmes' was op papier een kans voor de sprinters. De etappe was 122 kilometer lang met 4 beklimmingen. De start was in Albi en de finish in het stadje Blagnac.

Sprinters beet genomen

Nadat meerdere rensters probeerden een gaatje te slaan, moest het échte hoogtepunt in de finale komen.

Na een valpartij probeerde een klein groepje, mét daarin Charlotte Kool van Team DSM, de overgebleven Norsgaard bij te halen. Dat lukte bíjna. De 24-jarige Kool werd uiteindelijk 2e, maar had daar na afloop niets aan. "Deze ga ik nog heel lang voelen", betreurde zij bij NOS haar 2e plek. Kool hield leidster Lotte Kopecky (SD Worx) achter zich: de Belgische werd 3e.

Exit Servais Knaven én renster in TdF Femmes

Voor AG Insurance-Soudal Quick-Step-ploegleider Servais Knaven en de Finse renster Lotta Henttala zit de ronde er na vrijdag per direct op. Het duo wordt bestraft nadat Henttala de deurklem van de ploegauto te lang vasthield toen zij probeerde terug te komen in het peloton.

De jury was streng en haalde Henttala eruit. Ook werd de pas van Knaven ingenomen. Donderdag kwam Henttala nog buiten de tijd binnen na het 'treinincident'. Toen was de wedstrijdleiding nog wél coulant naar haar.

Salut Stam

Eerder op vrijdag werd oud-renner en SD Worx-ploegleider Danny Stam naar huis gebonjourd door de jury toen hij nogal 'ongepaste gereageerd' had na een opgelegde tijdstraf. Stam hielp Vollering op gevaarlijke wijze terug het peloton in. Vollering kreeg hierop een straf van 20 seconden.