👀 | Lippert wint 2e rit Tour Femmes, Van Vleuten valt en Eva van Agt onderuit in afdaling

Trevor Wagener • 20:05, 24-07-2023 / Laatste Update: 23:41, 11-12-2023

Liane Lippert (Movistar, zie onder) is de winnares van de 2e etappe in de Tour de France Femmes! De Duitse kampioene ging in de sprint in de laatste meters nog voorbij de Belgische Lotte Kopecky (SD Worx), die zondag nog de 1e etappe had gewonnen.

De etappe in de ongekend harde, stromende regen werd ontsierd door vervelende valpartijen, vooral in de laatste 20 kilometer. Met name Eva van Agt van Jumbo-Visma maakte een enorme klap, toen ze in de afdaling van de slotklim onderuitging en hard in aanraking kwam met de vangrail.

Valpartijen Tour de France Femmes

De 26-jarige renster uit Nijmegen is de kleindochter van oud-politicus Dries van Agt, die van 1977 tot 1982 minister-president was.

Op 47,5 kilometer voor de finish was de 40-jarige Annemiek van Vleuten al onderuit gegaan bij een grotere valpartij. Kopecky won zondag de 1e etappe in de Tour de France Femmes. De Belgisch kampioene van Team SD Worx ging in de slotfase van de openingsetappe solo en hield stand. Ze won de rit én pakt de gele trui.

Nederlanders in de kopgroep

Lorena Wiebes, ploeggenote van Kopecky, sprintte op ruim een halve minuut naar plek 2. Op de plaatsen 3 (Charlotte Kool) en 4 (Marianne Vos) strandden Nederlanders.

Het is de 2e editie van de Ronde van Frankrijk voor vrouwen als rittenkoers. Annemiek van Vleuten pakte vorig jaar de eindzege. Het fenomeen doet, in haar laatste jaar als prof, opnieuw mee. De Tour de France Femmes kent in totaal 8 etappes en eindigt zondag 30 juli. (lees verder ná de tweets!)

⏪ A german win in Mauriac after a torrential rain made the final tricky. Relive the final KM ⤵️

⏪ Une victoire allemande à Mauriac après une pluie torrentielle qui a rendu le final piégeux. Revivez le dernier kilomètre ⤵️#TDFF2023 #WatchTheFemmes @Gozwift pic.twitter.com/8nCuGzRLQb

— Le Tour de France Femmes avec Zwift (@LeTourFemmes) July 24, 2023

🏁 10 km

🇳🇱@Yarakastelijn se fait une frayeur dans un virage. Elle parvient à ne pas tomber mais perd la roue de ses deux compatriotes.

Deux concurrentes en tête :

🇳🇱 Eva van Agt

🇳🇱@anouskakoster#TDF2023 pic.twitter.com/b0r4ZCfkIR

— Maillot Jaune LCL (@MaillotjauneLCL) July 24, 2023

Programma koers juli/augustus 2023

Na de Tour de France is de Tour de France Femmes hét meerdaagse wielerfestijn van deze juli-maand. Later gaan de Vuelta a Castilla y Leon (26 & 27 juli), de Ronde van Tsjechië (27 juli tot 30 juli) en de Ronde van Polen (29 juli tot 4 augustus) van start. Tussendoor zijn er criteriums en eendagskoersen: zo is op dinsdag 25 juli de 100e editie van de Prueba Villafrance - Ordiziako Klasika (hier gratis live te zien).

Op zaterdag 29 juli is eveneens Clásica San Sebastián. 1 dag later wordt in Baskenland Circuito Getxo 2023 gehouden. Bij de dames elite staat op 1 augustus Kreiz Breizh op de agenda. Het WK is van 3 tot en met 13 augustus in het Schotse Glasgow.