Tour in vuur en vlam op Franse feestdag: strijd tussen Vingegaard en Pogacar barst los
i

Getty Images

Tour in vuur en vlam op Franse feestdag: strijd tussen Vingegaard en Pogacar barst los

Trevor Wagener • 09:42, 14-07-2023 / Laatste Update: 04:16, 12-12-2023

Een heerlijk Tour de France-dagje is gekomen: op 14 juli, de Franse nationale feestdag quatorze juillet, komt de 13e etappe van deze ronde voor een 5e keer in de historie aan op de legendarische Col du Grand Colombier. Krijgen we opnieuw een titanenstrijd tussen Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard te zien? Scroll gauw verder voor meer ritinfo!

De 13e etappe van de Tour de France 2023 op de nationale feestdag belooft een topetappe te worden: de 1e kilometers vallen nog mee. Het peloton kan ongeveer 80 kilometer vlak fietsen voordat de eerste klimmetjes zich aandoen.

Etappe Tour de France feestdag 14 juli

Daarna is het tijd voor de Grand Colombier en die heet niet voor niets zo. De klim is liefst 17,4 kilometer lang en kent een stijgingspercentage van zo'n 7,1 procent, met een max van 12 procent. Op 2 stukjes na is de klim enorm taai en vooral de lengte maakt het berucht.

Het is dan ook de verwachting dat UAE Team Emirates-ster Tadej Pogacar, die 'maar' 17 seconden in het klassement achterstaat op Jumbo-Visma-rivaal Jonas Vingegaard, een sleutelrol zal gaan spelen tijdens deze etappe. De pas 24-jarige Sloveen was in 2020 óók al ritwinnaar op de Grand Colombier. Toen pakte hij het dagsucces ten koste van Primoz Roglic.

Jumbo-yet?

Vanuit Nederland zullen er tijdens de in totaal 137,8 kilometer lange rit extra ogen gericht zijn op Jumbo-Visma. De ploeg staat na 12 ritten op 0 zeges, tegenover 2 (Pogacar en Adam Yates) van UAE Emirates.

De 13 etappe start in Châtillon-sur-Chalaronne. Rond 13.55 uur pas stappen de renners op. Tussen 17.10 uur en 17.35 uur wordt de finish op de Grand Colombier verwacht.

Terugzien 🎥: Letterlijk op het randje! Mathieu van der Poel op een haar na tegen de vangrail in etappe 12

Wat-orze juillet?

De nationale feestdag van Frankrijk - quatorze juillet - wordt gevierd op 14 juli. Op deze dag wordt de bestorming van de Bastille-gevangenis gevierd, waarmee in 1789 de Franse Revolutie begon. De feestdag wordt gekenmerkt door (militaire) parades, veel vuurwerk en gezwaai met vlaggen.

#Tdf2023 1️⃣3️⃣ #TourDeFrance2023

⭐⭐⭐⭐ Vingegaard Pogacar

⭐⭐⭐ S.Yates Rodriguez Hindley Pidcock

⭐⭐ A.Yates Gaudu Bardet Pinot Bilbao Gall Kuss

⭐ Meintjes Landa O'Connor Ciccone Skjelmose Woods Haig Chaves Berthet Guerreiro Latour Bernal Pinot Buchmann Martinez pic.twitter.com/5Inlra7L7h

— 🚴 Les Rois du Peloton 🚲 (@LRoisDuPeloton) July 14, 2023