Dit is de taak van Wilco Kelderman in de Tour de France: zou 'm eigenlijk helemaal niet rijden
i

Getty Images

Dit is de taak van Wilco Kelderman in de Tour de France: zou 'm eigenlijk helemaal niet rijden

Trevor Wagener¬†‚Äʬ†13:31, 30-06-2023 / Laatste Update: 03:53, 12-12-2023

Het zal even wennen worden voor wielrenner Wilco Kelderman: de 32-jarige sloper koerste in al zijn eerdere grote rondes altijd voor zijn eigen klassement. Bij de Tour de France van dit jaar is alles anders, en kent hij met zijn Jumbo-Visma-ploegmaten maar 1 taak: kopman Jonas Vingegaard in de gele trui in Parijs laten finishen.

Kelderman begint zaterdag in Bilbao (Spanje) aan zijn 5e Ronde van Frankrijk. "Het neemt wel wat druk weg", zei hij tegen persbureau ANP in een gesprek over zijn Tour-rol. "Als het om jouw klassement draait, ben je daar continu mee bezig. Jij móet het doen voor de ploeg."

Zie ook ūüé•: Marcel van Roosmalen kraakt de Tour: 'Wielrennen is gewoon echt een heel domme sport'

Kelderman alsnóg in de Tour de France

Zijn beste eindklassering in de Tour was een 5e plek in 2021 namens Bora-hansgrohe. Eerdere edities wist hij qua klassement geen potten te breken. Dit jaar zou Kelderman de Tour eigenlijk ook helemaal niet rijden.

Na zijn terugkeer bij de ploeg hoorde Kelderman afgelopen winter al dat er geen plek voor hem was in de Tour-selectie. Nieuwkomer Dylan van Baarle zou wel meegaan, ter vervanging van Primoz Roglic die zich op de Giro stortte. Toch liep alles alsnog anders.

Jonassend naar de zege

Kelderman, die de Giro miste door een valpartij in de Tirreno-Adriatico, hoorde begin juli dat hij als 1e op de stand by-lijst de in het Critérium du Dauphiné zwaar gevallen Steven Kruijswijk moest vervangen in Frankrijk. Zonder dat hij en Vingegaard ook maar 1 koers samen hebben gereden, moeten ze elkaar gaan helpen.

"We kennen elkaar natuurlijk wel van de trainingsstages", aldus Kelderman, die het jammer vond dat hij en Vingegaard nog niet eerder hebben gekoerst. "Ik weet wat mijn opdracht is", ging hij verder. "Onze kracht is dat we als ploeg niets aan het toeval overlaten." Helemaal zonder druk zit hij niet op de fiets. "Druk is er natuurlijk altijd wel. We willen met Jonas (Vingegaard) de Tour winnen."