Tweestrijd Vingegaard-Pogacar in Tour de France: Pogacar profiteert van show Jumbo-Visma
i

Getty Images

Tweestrijd Vingegaard-Pogacar in Tour de France: Pogacar profiteert van show Jumbo-Visma

Eimert Pruis • 19:21, 06-07-2023 / Laatste Update: 05:25, 12-12-2023

Jumbo-Visma heeft met een wielershow de rest uitgeschakeld, maar Tadej Pogacar heeft seconden teruggewonnen op Jonas Vingegaard. De Deense kopman van de Nederlandse wielerploeg kon het werk van zijn ploegmaten niet afmaken in de 6e etappe. De Tour is uitgedraaid op een volledig ontbrande tweestrijd. Vingegaard heeft nu het geel, Ritwinnaar Pogacar pakt ongeveer een halve minuut terug op zijn grote rivaal.

De Deense Tourwinnaar van 2022 tegen de Sloveense winnaar van 2021, mooiere tweestrijden krijg je niet zo snel. Jay Hindley reed in het geel van Tarbes naar Cauterets-Cambasque, maar de andere gele renners grepen de show

Van Aert als springplank voor Vingegaard

Wout van Aert zat voor Vingegaard in de kopgroep om eventueel als springplank te dienen. Op de beroemde Tourmalet legde Jumbo-Visma alles en iedereen op de pijnbank. Alleen Tadej Pogacar bleef zitten achter het wiel van de Deense Jumbo-kopman. Vingegaard trok er daarom zelf maar aan op 1,4 kilometer van de top. Hij kreeg 'Pogi' er niet van af, maar de rest van de zogenaamde concurrentie was geëlimineerd.

Pogacar ziet nog kans om seconden te pakken

Na de Aspin en de Tourmalet was de Cauterets-Cambasque het moment voor Pogacar om aan te vallen. Vlak voor de finish zag hij het moment en sloeg gelijk een gaatje. Vingegaard kon de schade nog beperken en heeft nog een voorsprong van 25 seconden in het algemeen klassement. De gele trui-verliezer Hindley staat nu 3e op 1:34. Nummer 4 Simon Yates moet al meer dan 3 minuten toegeven op Vingegaard.

Pogacar reed vlak voor de finish weg bij Vingegaard en kwam alleen op de foto te staan