Voorbeschouwing 12e etappe Tour de France: iedereen kan winnen in door MvdP gemarkeerde rit
i

AFP/ANP

Voorbeschouwing 12e etappe Tour de France: iedereen kan winnen in door MvdP gemarkeerde rit

Eimert Pruis • 09:32, 13-07-2023 / Laatste Update: 10:19, 08-01-2024

Tot de rustdag op maandag wachten er geen makkelijke etappes meer. Voor sprinters is dit een fase van de Tour de France om vooral te overleven. In vergelijking met wat komen gaat is deze 12e rit van Roanne naar Belleville-en-Beaujolais een opwarmertje. Maar makkelijk? Nee, verre van.

Op het menu van vandaag: 3 beklimmingen van 3e categorie en 2 van 2e categorie. Met een lengte van 168,8 kilometer is de 12e etappe niet extreem lang, maar de hoogtemeters gaan vandaag wel in de benen kruipen.

Iedereen kan winnen

Het is weer een dag voor de aanvallers, maar eigenlijk kan iedereen winnen. Behalve als je echt geen puist over kan komen, want al direct vanaf de start loopt de weg op en eigenlijk wordt het geen moment meer vlak. Verwacht net als 2 dagen geleden een felle strijd om mee te zitten in de juiste ontsnapping.

3 beklimmingen in finale

De finale van de etappe bestaat uit 3 beklimmingen. De Col de la Casse Froide (5,2 kilometer à 6,1 procent), Col de la Croix Montmain (5,5 kilometer à 6,1 procent) en als sluitstuk de Col de la Croix Rosier (5,3 kilometer à 7,6 procent). Sterke aanvallers met klimbenen zijn op dit parkoers in het voordeel. Het is maar de vraag of de kopmannen zich met het wedstrijdbeeld gaan bemoeien. Helemaal in de wetenschap met wat hen de komende dagen nog te wachten staat.

Van Aert of Alaphilippe?

Denk je aan aanvallers, dan denk je automatisch ook aan Wout van Aert. Opnieuw lijkt dit een ideale rit te zijn voor de Belg, die woensdag in de massasprint niet verder kwam dan een 9e plaats en zijn ploeg Jumbo-Visma de 1e ritoverwinning kan bezorgen. Maar er zijn meer aanvallende kapers op de kust. Wat te denken van Matej Mohoric, Mattias Skjelmose of Julian Alaphilippe? Allemaal aanvallers die de 12e etappe waarschijnlijk met rood hebben omcirkeld in hun agenda.

Eindelijk MvdP?

En wat kan Mathieu van der Poel? Woensdag hield de verkouden Nederlander zich nog afzijdig en trok hij niet de sprint aan voor Jasper Philipsen. Volgens manager Christoph Roodhooft is Van der Poel aan de beterende hand. Is hij op tijd hersteld om donderdag toe te slaan?