Voorbeschouwing 5e etappe Tour de France: na Baskische bergen volgen nu al de Pyreneeën
i

ANP

Voorbeschouwing 5e etappe Tour de France: na Baskische bergen volgen nu al de Pyreneeën

Eimert Pruis • 09:42, 05-07-2023 / Laatste Update: 06:00, 08-01-2024

Het is pas de 5e dag en de Tour de France doet de Pyreneeën al aan. Na het pittige openingsweekend in het Baskenland ligt het klassement al aardig in een plooi, maar na vandaag gaat de top 10 er waarschijnlijk weer heel anders uitzien. Wie pakt de winst na een rit over de Col de Soudet en Col de Marie Blanque?

De 5e rit start om 13.25 uur in Pau, een plaats met een rijke Tourgeschiedenis. Al 73 keer eerder startte of finishte een Touretappe namelijk in Pau. Meestal doemt de stad op in de slotweek, maar nu is er dus al vroeg in de ronde voor gekozen om de Pyreneeën aan te doen.

Eerste buitencategorie-col

Het belooft een heerlijke bergrit te worden. De aanloop is vlak en bevat na bijna 50 kilometer een tussensprint in Lanne-en-Barétous, maar daarna gaat het echte werk beginnen. De Col de Soudet is in deze Tour de 1e klim van buitencategorie. Met een lengte van 15,2 kilometer en gemiddelde stijging van 7,2 procent gaan we hier wel de eerste klassementsmannen in de problemen zien. Verschuilen heeft namelijk geen zin meer op stroken van soms wel 12 procent.

Nog een zware hindernis

Na een afdaling en de Col d'Ichère (4,2 kilometer à 7 procent) volgt met de Col de Marie Blanque de 2e en tevens laatste zware hindernis van de dag. In het begin van de bijna 8 kilometer lange klim loopt de weg nog niet zo enorm op, maar vanaf halverwege komen de percentages niet meer onder de dubbele cijfers. Met gemiddeld 8,6 procent aan stijging is dit een listige slotklim. Gaan de grote mannen elkaar hier pijn doen? Of komt het vervolgens in de afdaling richting Laruns weer samen en draait het net als drie jaar geleden in de rit van Pau naar Laruns op een sprint van een kleine groep uit?

Kan Pogacar het weer?

Tadej Pogacar pakte toen de winst ten koste van zijn landgenoot Primoz Roglic. Grote kans dat Pogacar ook vandaag weer meedoet om de winst. Grote vraag is of hij zijn ploeggenoot Adam Yates vandaag al uit het geel rijdt. In het klassement verdedigt de Brit een voorsprong van 6 tellen op zijn ploeggenoot Pogacar en eveneens 6 seconden op zijn tweelingbroer Simon. Jonas Vingegaard volgt op 17 tellen achterstand.