Wielerwereld boos na levensgevaarlijke finale in Tour de France: ‘Dan gaan er doden vallen’
i

AFP

Wielerwereld boos na levensgevaarlijke finale in Tour de France: ‘Dan gaan er doden vallen’

Sjors Tanis • 21:25, 28-06-2021 / Laatste Update: 20:19, 05-01-2024

De finale van de 3e etappe in de Tour de France werd door de organisatie als 'technisch’ omschreven, maar ‘levensgevaarlijk’ was daar een betere omschrijving voor. Het resultaat: meerdere zware valpartijen en een enorm slagveld.

Veel mensen in de wielerwereld waren boos na de chaotische rit

Niet geluisterd naar renners

Na afloop van de etappe regende het daardoor ook verontwaardigde reacties op het parkoers. Renners hadden voor de etappe al aan de wedstrijdleiding gevraagd om de tijden eerder op te nemen om zo onnodig gevaar te voorkomen, maar daar is niet naar geluisterd. Met meerdere valpartijen in de slotfase als gevolg en veel slachtoffers. "De finale was zó technisch, maar helaas is er niet naar ons geluisterd", zei Tim Declercq van Deceuninck-Quick Step na afloop bij Sporza.

Reactie bij Jumbo-Visma

"Dit is de Tour", zei ploegleider Frans Maassen (Jumbo-Visma) nadat onder andere Primoz Roglic, kopman van de ploeg, gevallen was én tijd verloor in de strijd om de gele trui. "Smalle wegen, dan gebeuren dit soort dingen. Het is voor ons gewoon een verschrikkelijke dag. Je weet dat het hectisch wordt. We kwamen tot op 40 seconden terug, maar toen verloren we weer veel tijd bij de 2e val. Roglic is er niet best aan toe en moet voor foto's naar het ziekenhuis. Bij Steven Kruijswijk moet zijn vinger gehecht worden. Het is zwaar kloten.”

In het ziekenhuis is gebleken dat Roglic niks gebroken heeft. Ook Kruijswijk kan starten in de 4e etappe.

Boze Fransman

Marc Madiot van Groupama-FDJ haalde flink uit naar de organisatie. "Als vader zou ik niet willen dat mijn kind aan professioneel wielrennen zou doen", reageerde hij bij de Franse tv. "We moeten veranderen, zo kan het niet meer. Als we dat niet doen, gaan er doden vallen.”

Cofidis-renner Simon Geschke schrijft op Twitter: "Fietshoudingen worden verboden, maar zulke aankomsten zijn wel gewoon toegestaan.”