Wout van Aert wint tijdrit, Tadej Pogacar officieus winnaar Tour de France
i

Getty Images

Wout van Aert wint tijdrit, Tadej Pogacar officieus winnaar Tour de France

Eimert Pruis • 19:56, 17-07-2021 / Laatste Update: 18:08, 13-12-2023

Tadej Pogacar heeft voor het 2e jaar op rij de Tour de France gewonnen. In de tijdrit kwam zijn leidende voorsprong uiteraard niet meer in gevaar. Daardoor is de jonge Sloveen officieus de winnaar van de Ronde van Frankrijk. In de laatste etappe zondag wordt er traditiegetrouw gesprint op de Champs-Élysées. Wout van Aert won de tijdrit.

De Belg van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma won eerder ook al de 11e etappe in Frankrijk. Dat was een bergetappe.

De Belgische tijdritkampioen was veruit de snelste in de 31 kilometer lange race tegen de klok in de regio Bordeaux. Hij deed er 35 minuten en 53 seconden over. De Deen Kasper Asgreen moest genoegen nemen met de 2e plaats. Hij was 21 seconden langzamer dan Van Aert. De Deense sensatie van Jumbo-Visma Jonas Vingegaard noteerde met 36.26 de 3e tijd in Saint-Émilion

Van Aert zorgt er zo voor dat Jumbo-Visma toch nog een redelijk succesvolle Tour heeft gereden. De kopman Primoz Roglic viel al vroeg uit en ook renners als Robin Gesink en Steven Kruijswijk haalden Parijs niet. Met Van Aert werden wel 2 etappes gewonnen en Vingegaard eindigt als 2e in het algemeen klassement.

Beste Nederlander deze Tour de France is Wilco Kelderman. De kopman van BORA - hansgrohe eindigt knap op de 5e plaats.

Pogacar was uiteindelijk de nummer 8 in de tijdrit. Hij reed rustig aan want hij wist dat de eindzege al binnen was. De 22-jarige Sloveen was vorig jaar ook al de beste. De ongelooflijke prestatie van de kopman van UAE-Team Emirates wordt nog meer bijzonder door de grote voorsprong op nummer 2 Vingegaard: 5 minuten en 20 seconden.