Turnzussen Sanne en Lieke Wevers negeren turnbond en gaan weer trainen met omstreden vader Vincent
i

Getty Images

Turnzussen Sanne en Lieke Wevers negeren turnbond en gaan weer trainen met omstreden vader Vincent

Pim Huberts • 17:40, 30-06-2022 / Laatste Update: 02:07, 12-12-2023

Sanne en Lieke Wevers gaan weer onder vader Vincent Wevers trainen. De turnzussen waren niet gelukkig bij de nationale turnbond en gaan nu bij de Top Turnacademie Achterhoek in Varsseveld bekijken of ze het plezier in de turnsport kunnen terugvinden. De nationale turnbond was verrast van de plotselinge overstap.

Vader en coach Vincent Wevers werd begin mei door het Instituut Sportrechtspraak (ISR) vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag, maar zowel de Nederlandse gymnastiekunie KNGU als de aanklager van het ISR gingen tegen die uitspraak in beroep. Dit beroep loopt nog steeds. De turnbond wilde vorig jaar het contract van Wevers niet verlengen.

Turnsters maken overstap

En daar was een groep turnsters het niet mee eens. Want naast de zusjes Wevers maken ook Naomi Visser en Sara van Disseldorp de overstap. Na de EK turnen in München zullen de 1e trainingen half augustus beginnen.

Sanne Wevers, de olympisch balkkampioene van 2016, stapte eerder deze week uit de nationale ploeg vanwege een "aanhoudende, onwerkbare situatie" die volgens haar was ontstaan door het gedrag van de teamgenote Vera van Pol. De Turnsters hebben allemaal aangegeven juist wel onder de begeleiding van Wevers te willen staan.

Turnacademie

De Top Turnacademie Achterhoek bestaat inmiddels zo’n 3 jaar en heeft een programma met 16 turntalenten. De academie wil uitgroeien tot een professionele sportploeg en zal dus alsnog inzetten op een samenwerking met de KNGU, de nationale turnbond.